Thursday, 19 May 2011

Great Wall~ here I come~

Akhirnya sampai juga aku ke 7wonders.
Kiranya ni my 2nd wonders yg aku jejak selepas Taj Mahal which is gap yg dkt.
Taj Mahal on February 2011 & Great Wall on March 2011 :-)

I tot 2nd day May akan bawa ke sini, rupa2nya hari ke-3 baru dia bawak.
Punya la aku tertunggu2 "bila laaaa minah ni nak bwk ke Great Wall".

Jauh juga perjalanan dari hotel kami.. almost 1hour.
Mula2 En. Manap (mr. lang- our driver) bawa ke entrance Badaling tp tutup so kena undur balik maka kami panjat melalui Juyong Pass.

Great Wall ni ada 9 entrance semuanya iaitu Badaling, Juyuoungguan (Juyong), Mutianyu, Simatai, Jinshaling, Gubeiko, Huanghuacheng, Jiankou & Water Pass.
Setiap entrance tu ada lah tahap kesukarannya tersendiri.
Tp yg biasa org pergi ialah Badaling Entrance.

Kat Juyong Pass ada lah kunci2 utk pasangan bercinta / berkahwin.
Konon2nya bila letak kunci kat situ, mereka akan kekal bahagia.
Kepercayaan dorg lah tu.
Aku tak sure entrance lain ada ke tidak kunci2 tu.

Before ke sana, aku studi la sikit2 psl Great Wall what time yg ramai org & jgn pergi what time.  So dorg advice jgn pergi tengahari or ptg, nnti ramai org.
Mula2 mmg May nak pergi pagi tp sbb ada 2org grup kami kena balik Malaysia awal so retime balik la.


Kami sampai dlm 3ptg di sana.
Aku rasa hairan lah jgk sbb tak ramai org pun.
Sbb cerita ceriti kat forum.. katanya start tghari-ptg.. nak naik tangga pun susah sbb sgt ramai org.  Aku keep in curious why tak ramai org.

Then aku terfikir.. maybe MASIH SEJUK.
Tak silap aku dlm 11degrees.
Sape2 tak daki mmg sejuk lah.. tapi sape2 daki tangga, ilang la rasa sejuk tu hehe.
Mak aku awl2 lg dah surrender tp aku suruh naik jgk la sikit (sikit tak sikit la dlm 30ketui tangga jgk- kira banyak la bg warga emas) & sampai atas tu aku suruh dia tggu lah kat deret2 kedai tu dgn ahli grup kami yang tak nak daki tu.

Aku dah sound Nourie & Hana.. apa2hal naik lah dulu sbb naik & turun tangga ni mmg bkn makanan aku.   (Dats why hiking / trekking aku failed jugak.. asyik jd org last je haha & now aku dah tak berminat nak buat mende2 yg melibatkan benda tinggi kecuali berlari ngehhhh!).
Tp dah sampai Beijing.. alang2 menjejak Great Wall.. baiklah aku daki walaupun kaki aku gigil2 gayat, opsss!


Aku dgn gigihnya daki Great Wall walau aku rasa gayat yg amat.
Tangganya ada yg curam, ada yg lebar & nasib baik sbb ada tempat utk pegang.
Time tu tak ramai sgt org so just nice la.  Org2 yg aku terserempak tu pun tak sombong.
Aunty2 & Uncle2 mat salleh tu selamba je daki.. dorg mmg cargas!


Feeling aku time tu mmg tak boleh digambarkan la.
Mmg happy gila!  Rasa mcm tak percaya pun jgk sbb dah jejak kaki ke Great Wall.
Rasa mcm mimpi pun ya jugak!
Mula2 nak give up (aku ni tempat2 tinggi mmg aku cpt give up hahah) tp aku tgk Nourie & Hana laju jah naik atas, maka aku taknak stop.. aku teruskan jugak!
Tgk view bawah dari atas.  Nampak si Fishah.. aku laung nama dia dgn sekuat hati.
Abis semua org pandang haha.. bkn senang nak lps suara kuat2 ni.
Ada ke ptt muda dari aku mls panjat Great Wall.. spt tiada motif je ke GW kalau gitu!


Let it lah.. aku terus naik satu demi satu tangga Great Wall.
Sempat bergambar dgn Korean ke, Chineese ke aku tak sure.
Mmg ckp mcm ayam itik.. tunjuk kamera jah utk bergambar sama2 hehe.
Nasib baik dorg sporting!
Mula2 kami ber-4 (aku, Nourie, Hana & En. Osman).. last2 En. Osman menghilang... ingatkan naik lagi.. rupa2nya dah selamat smpai kat bawah hihi sabor je lah aku!
Aktiviti lepak2 kat tangga melepaskan penat tu mcm biasa lah, sesambil tgk pandangan tak terjangkau mata.
Sesambil fikir cemana la agaknya penat lelah dorg bina GW tu ek?


Kami pun tak tahu kami smpai stage ke berapa sbb "2nd pit stop" (mcm Amazing Race plak) tu,
kami decide tak nak naik lg dah sebelum si May tu mengamuk.
Kami agak tak puas hati sbb si May ni bg kami masa 1 1/2 jam je utk naik & turun GW.
Hilang akal ke apa?  Kurang2 bg lah masa 3jam huh!



Masa nak turun tu aku siap terduduk2 lagi sbb penat.  Ada Chinese tu penat.. aku ckp "chaiyok2.. u can do it".. tu pon kalau dia faham english la huhu.

Masa onthe way turun tu, kami buat HERO CARD 40yuan.  Rasa mcm tertipah pulak sbb kami nak certificate sebenarnya tp certificate dah takde.  Dulu2 ada le.
Ptt la beriya dia tak bg masuk kedai, lps snap gambar kami baru bg masuk.  Deng... blh buat plak, medal & keychain anggrave nama kita.

So again aku beli medal (30yuan) & utk mak aku buatkan keychain (20yuan).
Oh, kat bawah tak ada ye, kena naik atas baru blh buat hehe.

Bila turun tu, rasa mcm tak puas sgt tp ok lah dari tak naik langsung.
Turun2 tu rasa mcm happy tak terkata.
Sengih sampai hujung cuping telinga.. siap riak tunjuk medal haha.  Dorg2 yg lain siap berebut bergambar dgn medal haha.


Si May tu asyik suruh cepat cepat cepat.
Menyampah jugak kami yg panjat GW ni.
Blh tak kami hilangkan lelah dulu?
So kami buat tak tahu je.  
Kami ingat nak try baju2 pahlawan tu tp tgk harga.. mak aihhhh 50yuan 1suit.
Kalau setakat 20yuan 1suit, aku blh terima lg last2 si Nourie je pakai.  Again si May paksa suh cpt!  Benciii!




Aku tak tahu la baju puteri apa Nourie pilih & kebetulan ada 1mat salleh ni pakai baju pahlawan & kami kenenkan utk bergambar. 
Nasib baik mat salleh ni sporting haha.

Lps tu kami balik lah.
Meninggalkan GW dgn penuh sedih.
Mak aku pun tak sangka la kot dpt jejak sana hehe.


Tak sempat nak panjat tinggi lagi.
Tak apa lah.. bila2 lah aku pergi pulak.
(bila2 tu tak tahu lah bila.. rasa mcm tak nak pergi dah.  @ tunggu je lah aku belajar mandarin dulu kekekeke)

Good bye Great Wall... unforgotten memoirs!

5 comments:

amirah said...

best best...tapi mau menggigil lutut nak daki ni

en_me said...

bestnyerrr.. bile la me nk smpi nih.. uhuhu

cik kodok said...

amirah- menggigil sbb sejuk ada lah kekeke.

en_me- beli tiket & gi musti sampai.. kalau tak beli tiket & tak pegi.. mmg tak sampai hihi.

Kehelan said...

Deidaa... secara keseluruhannya ok tak tour dgn pakej yg Deidaa amik ni? bila baca mcm ok, tp bila mcm adak ekangan masa tuh, mcm tak best la plak

cik kodok said...

kay- bila gi dgn agent.. kita kena ikut timetable dorg. My guide kat sana.. spesis "ikut kepala dia" sbb agent kat KL ni dah bg timetable chantekkkk tp guide taknak ikut.
Ada la 2 3 tempat dia tak pergi termasuk masjid dgn alasan "masjid tu tak famous so tak payah pergi" bolehhh? Aktiviti mlm ada tp dia awalkan semua buat siang.. tu yg terkejar2 nak buat dlm masa 1hari tu.
Hrp2 grup2 dr Malaysia tak dpt dah guide nama May tu.. nyampah!
Tp TA ni ok sgt2.. ada kwn gi dgn TA ni tp dpt guide yg tersangatlah baik kat sana.. enjoy je dorg!