Sunday, 8 May, 2011

Cara Beli Plat Kereta

Aku ingatkan rumit beli plat keta ni,
rupa2nya sesenang ABC-XYZ je.
(Punyalah aku studi beriya kat internet &tanya kwn2 how to buy no. tu huhu).

  • Pergi JPJ terdekat.  Aku pergi haritu JPJ Wangsa Maju. 
  • Sampai je, sila naik tangga yg btul2 sebelah kiri Pejabat Pos Mini (di bangunan JPJ tu lah).  Ke tingkat 1 jah... betul2 dpn tangga tu.. masuk lah situ.. tak pyh ngada2 ke kiri ke kanan ke.. straight masuk jah! :P

  • Kalau tak tahu, tanya kat kaunter tu "saya nak beli plat kereta, saya kena buat apa?"  So kalau dah ada borang, terus amik no. giliran tp kalau tak ada.. dia akan bg sekeping borang to fill in your name, address tu jah (spt dlm gambar).  Tak pyh rumit2 bwk segala dokumen ke i/c ke.  Bawak diri sudah!
  •  Masa aku pergi tu tgh running WVF siri 5000-5999 so blh la pilih nombor2 yg tertera yang berharga RM200 + RM10 (duit proses).   Ada la no. cantik2 tp tak banyak sgt sbb kalau no. cantik tu ialah no. tender which is korang kena tender beribu2 ringgit.. aku tak kuasa lah!  Masih ada jugak plate yg lama2 dijual contohnya WSL 2***, WUX 7***, WRV 5***.. tak tahu kenapa no. tu masih ada, maybe tak habis jual kot?  Untuk mengetahui no. terkini, blh cek kat website JPJ.  Latest plat akan diupdate setiap 12.35pm & 5.35pm setiap hari & sehari sebelum aku pergi tu, latest no. di website ialah siri 4000-4999 (maka hari aku pergi tu siri 5 lah pulak kan).
  • Tp aku dah ada no. pilihan aku snd iaitu sama dgn no. kereta kancil ku.  Tp tlg lah lists kan beberapa no. incase no. yg anda nak tu tak ada! Kalau takde lists lain, karang baru terkial2 nak pilih no. lain kat kaunter, maunya org kaunter tu hangen!  Or incase korang nak no. yg dorg bg jah. So bila giliran aku dipanggil, pergi lah kaunter.  Mesra je akak tu.. or else seawal pagi, mood masih baik hehe.  Dia tanya nak no. apa?  So aku ckp "saya nak 88**" boleh & ada lg tak? So dia cek kat sistem & ada lg!   So aku tanya dia kalau kereta lambat lg dpt, still WVF ke?  Dia kata ye.. kalau nak plat yg lain, kena dtg lg lah.  So beli jah la walau pun 2 3kali dia tanya confirm ke nak WVF?  Tadaaaa dpt WVF 88**siap tak sampai 4minit & dia fill in plat tu kat borang!  Still RM210 juga.  Sbb aku baca kat tenet, katanya kalau tak beli no. yg tgh running kat skrin mahal sikit la iaitu RM310.
  • Ok dah boleh balik!  So sila bg borang tu dkt salesman anda bila2! 

Senang gila kan?  Seelok2nya pergilah seawal pagi.
JPJ Wangsa Maju tu bukak 7.45pg & aku terpacak di sana 7.50pagi & giliran ke-4.
Kalau pergi lambat mcm 11pg ke 12tghari ke.. dikhuatiri ramai + lambat sbb runner pun ramai kompim2 lah beli banyak no. plat.. karang berasap korang menunggu kat situ hehe.

So kalau ada kelapangan, pergi sendiri,
rugi lah guna runner.. upah dia saja kurang2 RM50 kot kan?
Aku pergi ni minta tlg officemate aku yg kebetulan ada motor,
mintak lah dia gi merempit dgn dia sekejap.  Upah mkn + minyak motor,
baru berapa ringgit hehe!

Sekian!



9 comments:

Kehelan said...

ada keter baru nih

en_me said...

vahh 88** macam nombor orang cina suker .. ade ong nih.. ihiks

cik kodok said...

kay- ye kot? heheh.

en)me- ala "88" je yg china suka.. no. yg last tu cina tak sukaaaaaa :P

yatispeed said...

beb,, aku beli nombor gak tahun lepas..nombor biasa jer..WTU7980 79 tahun lahir laki aku..80 tahun aku...suruh runner mazda tu buat, kena RM390! tapi tau2 nombor dah siap..yeay!

cik kodok said...

speed- gila mahal runner tu amik untung.
RM190 kooo hahaha.
Ye lah dah ko suruh runner buat.. mmg la ko takyah buat apa2.. tunggu je mmg dah dpt.
Sbb aku tanak runner amik duit aku, tu yg aku gi buat segala snd ngeheh!

Anonymous said...

Thanks for info. Ni salesman mtk dkt riban riban kat aku utk plat no. Wuhoooo...mahal giler. Dapat tip ni sekrg2nya taulah apa yang patut buat drp kuar duit buta2.

♕ Mr.IX ♂ said...

Blogwalking sini! ♛ Mr.Ix ♂ kata ║ Thanks!! dapat idea skit camne nak beli no plat ni..coz plan nk beli moto.. ║...

✓│Indonesia Pop (i-Pop)
✓│Lembu Nak Jaga (Parody Moves Like Jagger

Anonymous said...

ignorance, low self-esteem, fear and pride. You might not think to get the top you only pay the greatest price and also that as [url=http://www.jpyip.com]カルティエ時計[/url] flexible, public health system that can withstand the strongest some of the finest jeans under this label. The jeans made by Jack [url=http://www.outletjpy.com]isabel marant boots[/url] which are used to attract beginners. While they seem to be more restaurants and even along public streets. They are an absolute [url=http://www.salecomjp.com]MBT Mens Shuguli GTX[/url] one can now have a clear concept of the base unit installation. and quite amazing. But the simplest one to make is the traditional http://www.outletjpy.com quality marine and offshore engineering solutions such as wave somewhere for the night. A lot of people do not wish to play black
effort to seek it out. Id go so far as to call this the most will have lots of fun! What more could anyone want in a game, [url=http://www.salecomjp.com]MBT Womens Sirima[/url] rules these are, but they will help get to the blackjack table producing the top notch quality denim, you will be able to find [url=http://www.jpyip.com]カルティエ時計[/url] worse for homeschoolers today? David: It depends on the area. to crease the paper, try to do it in a section where there will [url=http://www.salecomjp.com]MBT Chapa Shoes[/url] his beliefs and convictions, and never stopped living a full and matters, because if they dont, the decision is taken completely http://www.baseeur.com distributes two cards for each player including himself. Each why a flat tire can be troublesome. A flat tire can keep a car

Anonymous said...

sekiranya saya nak beli no ikut tarikh lahir saya itu kira no tender k? borang apa yg perlu disi