Friday, 6 May 2011

Beijing- Freesky Pearls & Summer Palace

Hari ke2 (19/3/2011- Sabtu) kami sepatutnya memulakan perjalanan seawal 7.30pagi.
Tapi ada 2org (husband & wife)  overslept so 8.15pg baru gerak.
Kami decide tggu dlm bas je sbb kat luar tu cuaca sejuk gila.. tak tahan walau dah pakai long john + jaket.

Perjalan nak ke restoran tu dlm 15-20minit juga & alhamdulillah la takde lah jam sgt spt yg kwn2 aku ceritakan di forum.  Kiranya ni my 1st brekpes kat beijing la.

Biasanya hari pertama tu best lah kan hehe.
Mula2 dorg hidangkan roti + jem + teh tarik yg tawar heber.
So aku ingatkan tu je menu nya.

Sekali dorg bawak keluar nasik goreng cina + telur.
Aku eksaited la jgk sbb 1st time nak merasa makannya.
Bnyak sgt marjerin dlm nasi goreng cina + telur nya kosong je.. takde bawang ke apa ke.. tasteless!

Tapi mkn lah jgk.
Aku ni sedap ke tak sedap ke, mmg aku mkn.
Kdg2 aku kutuk taks sedap segala tp habis jgk aku mkn haha.

Lps mkn terus gerak ke Freesky Pearls.
Aku agak boring lah jgk sbb bkn minat aku pun mende2 tu, i'm not typical woman!  Hurm!

Kami dibawa oleh seorg perempuan berkuku kaler biru (spt dlm gambar) & beliau tlh menerangkan
serba sedikit psl tiram nih.
Dia duk pung pang pung pang explain tp aku tak la berminat sgt pun.

Dia suruh teka ada berapa pearls dlm tiram yg dia tunjukkan tu so aku teka 24.
Yg lelain teka 5, 6, 7.
So lps kira punya kira.. ada 25biji pearls so dgn jayanya perempuan kuku biru tu kira, dia bg sebahagian
pearls kat aku & selebihnya org lain amik.
Terkejut lah jgk & till now aku tak tau whut to do with the pearls.
(aku tahu tu pun sbb dah baca kat forum daaa)

Then di bawak ke department lain pulak.
Ada bedak lah, serbuk lah, ubat lah & entah apa2 lg aku tak tahu.
Dia promo, aku dgr jah & tgn aku pulak jd mangsa eksperimen.
Sbb syg duit... mls lah nak beli.
Masa nak blk ke bas, bnyak ruang2 lain & last ruang tu tiba2 mcm ada cincin pearl.  4ketui cincin= 100yuan.
So mak aku decide nak beli bg kat sedara2.. sepesen je bentuknya cuma kaler je lain2 heheh.
Suka la si May kalo kitorg beli sbb dia dpt komisen.
Masa nak kuar tu may kata nak gi toilet pastu mak aku kata nak ke toilet gak so follow la may.
Skali salesgirl tu ckp "toilet at the back.. don't follow her" (May)... haaa kantoiii rupa2nya bkn gi toilet tp gi amik komisen.. nak tipu la tu.. ingt aku tak tahu?  :P
Lps tu naik bas menuju pula ke Summer Palace.
"Summer" lah sgt.. gigil gila2,
rasa mcm nak lepak dlm bas je.
Luas gila tempat ni.
Kalau blh nak naik segala sampan yg ada kat situ.. buat ala2 gondola haha.
Tp jln sikit2 je la.
Ramai jugak org time tu.
Ada org menari, ada brass band, ada street seller... mcm2 lah.
Ada sorg pakcik ni street seller rasanya, duk tiup2 wisel.. aku ingat dia minta sedekah pastu tgk kat tgn dia ada bebearapa wisel.. aku konfius sbb dia tgk aku pastu muka dia mcm berharap sgt aku beli.


Ya Allah aku kesian sgt tgk.. kalaulah dia jual keychain ke, FM ke.. aku beli tp wisel nak buat apa eh?  Huhu.
Ptt umur2 mcm tu pakcik tu duk rumah jah berehat... dah la cuaca sejuk.
Tp aku tinggalkan pakcik tu mcm tu.. semoga ada yg baik hati beli wisel2 pakcik tu  then teruskan jln.

Besh bila mak aku suruh amik gambo dia dgn singa tu.. biasanya disuruh baru mak aku nak bergambo.. kalo tak.. mmg tak la kekeke.
Si May ada cerita sejarah psl Summer Palace tu tp aku mls la nak dgr sgt pun.. gi tempat org, ofkos la sibuk nak bergambar hehe.
Mesti si May bengang sbb tak ramai yg nak dgr sejarah.. sorry la may, bergambar lbh penting =))


Tak lama tu tak tahan sgt dgn cuaca yg sgt sejuk, maka most of us tutup hidung dgn mask, shawl & apa2 yg blh menutup muka.
Kami jelajah tak sampai 1/4pun rasanya sbb tempat tu besar.
Pergi kat tempat2 yg attract je.

Masa tgh tggu ahli grup lain gi toilet.. slh sorg ahli grup kami blh ckp Cina (sbb dia ngajar bahasa cina) & dia beramah mesra dgn sorg pakcik penduduk tempatan.
Pakcik tu kata dia takut nak gi Malaysia sbb berasnya tak sedap + tak tahan panas hahaha bolehhh camtu? :p

Ye aku tau Malaysia panas compare to china tp china lg le membahang kalau jun-ogos hehe.
Pemandangan tu kosong je la sbb mmg takde bunga.
Kalau ada bunga, mesti lg cantik.

Lps tu sampai lah masa utk lunch which is aku rasa masih kenyang.  Tp just follow the rules la.






Agak boring lah menu nya so aku mls nak snap gambar.
Yang pastinya TELUR DADAR IS A MUST HAHAHAHAHA.

To be continue.....

6 comments:

amirah said...

dorang dgn telur ni ibarat irama dn lagu ke? huhu

cik kodok said...

amirah- menu "telur" mmg special utk org malaysia guide kata ;-)

Mia said...

day 1, cuma sempat gi pearl ngan summer palace je ke ? jauh2 ke one place to another ?

dengar katanye summer palace tu jauh, dalam 4 jam ??? ada betul ? ..

almaklum, hari tu, tak dan gi, summer palace tu, tak sempat buat homework .. tapi, nampak cantek betul tempat tu .. n khabarnye, tasik tu, tasik buatan ..

u all tak pernah try order local menu ke ? apa ke namanye ? kalau ada specialty lain, street food ke et, story lah ye .. nak le jugak try .. :)

Mia said...

choppp !!!

tertinggal lah pulak ..

apasal tutup2 mulut tu yek ? H1N1 ke apa ? :P

cik kodok said...

kak mia- hahah sy kan suka cite panjang2 & detail so travelog 1hari sy buat 2entry.. day 1 part 2= urut kaki & akrobatik (tak taip pun lg.. hehe).
Haahhh? Mana ada smpai 4jam kak?!
Dkt je dr hotel sy tu, xsmpai 1jam pun.
Tasik buatan kot.. tak dgr si guide tu bercerita haha.
Tp mmg cantik la.. rasa mcm nak masuk je palace nya tu tp jauh le kalu nak menapak.

Tutup mulut sbb udara sejuk sgt kak.. tak tertahan rasanya.. mencucuk2 idung smpai berair idung.

NedLi Sakurai said...

makanan kat sana mmg tawar2kan... xbaper kena ngan tekak kiter..