Tuesday, 24 May 2011

Beijing Day 4- Tiannmen Square & Forbidden City

21.03.2011 (Isnin).
Brekpes kali ni ada menu bunga teratai.. sedap lah jgk, rangup2 gitu.
Lps brekpes, tiba2 ada aku mcm nak beli penutup kepala Panda tu.. 10yuan je pun hihi!



Lg pula si May kata suhu pada haritu mencecah 8degrees & malam sebelum tu -2degrees.. sejuk weiiii!


 Rasa mcm nak nangis je duk luar bangunan.. tak tahan sgt2.
Timetable hari ke-4 ialah ke Tiannamen Square & Forbidden City.
Aku mls nak cerita ceriti sejarah nih boleh?
 Forbidden City ni tempat raja dulu2 la.. ada beribu2 binik.
Dia nak tidur dgn yg mana 1.. dia gunakan kad.. nama sape dia akan cabut utk tidur dgn dia mlm tu.
(hurm tak kena aids ke bini banyak2 ni hehe).
 Oh dari tempat parking ke Tiannamen Square & Forbidden City ni kena menapak agak jauh (aku tak rasa jauh la sbb dah biasa jogging).
Kat entrance tu agak strict.. kena scan bag segala.. so remeh!
Masa turun bas tu, mcm biasa lah ada street seller & aku beli sarung tangan 5yuan jah (RM2.50) sbb rasa mcm dah gigil2 lain mcm.
Aku rasa mcm nak demam dari hari 2nd lagi.. setiap masa duk telan actifast (migrain pun ya jgk).
Oleh sbb sibuk duk membeli dgn street seller, maka aku jauh ketinggalan lah pulak.. tepaksa la kejar, udah la mak aku mmg jln selow & steady punya hihi.
Time lps scan tu aku rasa mcm dah taknak teruskan berjalan sbb mmg sgt sejuk.  Cpt2 aku pakai sarung tgn sbb tgn sudah mula membeku & kebas.
Grup2 aku dah tak berapa nak dgr cita sejarah dr May sbb ada yg sibuk bergambar, ada yg duk gigil2 tak tahan.
Aku of course la mmg lembab sikit psl sejarah2 ni.. dgr ala2 dgr tak dgr jah la huhu.
Ramai gila time tu.
Chineese snd pun ramai, siap bawak banner & mikrofon lg.
Dah la pakai mikrofon.. lg mahu terjerit2 mcm org gila.
Aku tak faham lah.. kalau dah suara kuat, tak perlu lah guna mikrofon.. deng!
Si may pun duk mengomen tak suka sbb rasa annoying.
Kitorg keep on walking.
Mmg luas la tempat tu.
Rasa mcm nak menangis pun ye jgk.
Aku duk tercari2 tak ada ke tempat utk panaskan badan sekejap pun jadih lah.
Nampak je matahari terik atas kepala tp sebenarnya tak rasa panas langsung.
Terkena pulak time tu angin kuat.. habis pasir masuk mata.. berair2 mata aku mcm org menangis :P
Aku kesian kat mak aku je, dia tanya lambat lg ke?
Aku pun tak tahu kaedahnya.
Kalau aku tak tahan, apatah lg mak aku lg la tak tahan huhu.
Masa masuk Forbidden City tu, May suruh jenguk ke dlm istana yg dorg tak bg masuk tu.  Aku jenguk kejap je so nampak la mcm karpet2 merah & kerusi2 maharaja tu, kejap je sbb ramai sgt org. 

Aku & mak lepak tepi2 tu jah bergambar & tgk org ramai.
Aku tgk dorg selamba je pakai skirt pendek segala.. kulit kayu ke apa?  erk!

Nasib baik kali ni May suruh kami PANTAS sbb dia kata dia pun tak tahan sejuk.. muka pun toya jah!
Or else suh PANTAS sbb kat sini takde apa2 komisen kot hihi.



Nak dkt kuar tu jumpa lah pulak bunga... maka masing2 berebut bergambar dgn bunga2 tu termasuklah aku & mak.  Mcm tak pernah nampak bunga je kan kekeke.. ye lah, kami bajet nak gi spring tp terawal 2mggu lah pulak maka bunga pun tak banyak le!

Lps tu balik lah, masa lps mesin scan tu, ada le askar jaga & kak tibet (kak leha) & geng  berdiri sebelah askar tu pastu kena halau kekekek kecoh la.. nak bergamba pun tokleh.

Bila dah naik bas.. aku rasa lega!
Masa utk mkn tengahari pulak :D





2 comments:

Kehelan said...

kami tak dpt tiket murah nak ke beijing... sedih! sob sob sob

en_me said...

sejuk kanns.. ehehe