Sunday, 28 October 2007

Beg Baru




Arituh konon nak gi rantau panjang nak beli jeans sbb jeans kat sane murah2 [mmg lah tak ori pon.. tp murah dari kl le].. last2 semua yg ada size 30 ke atas.. cisss! Ada size 30 ke bawah tp design nye aku tak suke la.. very the simple sgt.

Last2 onthe way ke kereta nak blk.. aku terjumpa 2bijik beg di atas.
Aku juga penggemar beg.. so rembat lah dedua.. RM35 utk 2beg.. hihi!

Thursday, 25 October 2007

Saiko


Raya ke-2 aritu ada sorg stranger sms wish aidilfitri. Aku tnya gak sape so dia ckp amik no. aku dari iklan PERFUME FOR ALL [PFA] kat metro ahad. Katanya nama aku sama dgn arwah wife dia.. ok fine lah. At 1st semua sms2 dia ok la. Dia kata nama dia Dr Izwan Edwin bin Abdullah, umur 36tahun.

Katanya dia dibuang parents sbb convert to Islam & kawen dgn org melayu. Wife dia meninggal masa eksiden & time tu wife dia tgh preknen. Cite kemain lagi padahal aku xtnya apa2pon sbb I’m not interested to ask anything & story anything to any strangers!

Waktu ptg raya tu.. aku sj bls sms dia lmbt2 & pendek2 & aku mmg bg jwpn je, xtnya apa2 so dia kata “nampaknya u bizi.. xpe lah.. I telan ubat tido dulu & nk tedo” Apa jadahnya doc telan ubat tedo? Doktor celup kut? Wakakaka!

Dia tnya bley ke kwn dgn aku… aku ckp as long as dia tak ganggu idup aku, aku tak kesah [even pd hakikatnya aku mls nak kwn dgn stranger.. huhu].

Dia tnya aku DAH MKN KE BLOM, TAK BOSAN KE RAYA2 NI, KULIT AKU KALER APA? Siyes aa aku mmg mls lyn soklan bodho2 gitu.

Then lama2 melarat lak dia cite.

Tnpa aku tnya apa2:---------Γ 

Dia: I pakai 2hp iaitu NOKIA N73 & N90.

Aku bengang aaa sbb apa motif dia duk cite dia pakai hp best2 tu?

Aku: Nape anda bgtau anda pakai hp apa? Islam tak menggalakkkan manusia menunjuk2.. berdosa & sy tak berminat nak tau hp apa yg awk pakai!”

Dia: Saya tak suka dgn manusia yg sombong. I pakai Honda i-vtec harga RM125,000& tak lama lg I nak buka petrol pam modal RM385,000.

Aku: Sy xtau nape anda bgtau apa yg anda ada? Sy rasa anda dah slh org utk anda ceritakan apa yg anda ada.. anda slh org.. I’m not interested with what u have. Sorry.

Dia: U ni sombong la, I cite kat u elok2.. u ckp mcm tu plak. Kalau u nak tahu, kalau u mati esok2.. xada org nak bwk mayat u kalau u sombong mcm ni. Sudahlah.. goodbye.

Aku: Goodbye.. assalamualaikum wmt.

Kalaula ada org sms korang mcmtu, apa yg korang nk buat? Sakit btol ati aku. Di chopnya aku sombong. Aku dah jwb elok2, kata aku sombong.. wakakakaka dia ingt bila dia cite apa yg dia ada.. aku suke kat dial ah kut ek? Alahaiiiiii slh org le.. aku bkn nye mata duitan.. miahahah! Dia yg berlagak tak hengat. Ntah2 pakai nokia 2nd hand je kut & Honda buruk je.. wahahaha peduli hape aku?

Sabar je lah dgn org yg saiko mcmgitu!

**********aku xtau la sape DR IZWAN EDWIN BIN ABDULLAH sebenarnya. Maybe btol dia amik no. hp aku dari METRO AHAD @ pon dia kenal aku tp sj menyamar? If korang nak menyamar dgn aku.. sila lah… nak duga aku.. duga lah.. korang mmg silap besar lah.. wahahahah! Adios amigos berambus lah korang!*************

Rezeki @ JJ W. Maju

Al-Kesahnya smlm aku ronda2 JJ. W. Maju dgn mak aku.
Gi tu kul 9.15pm.
Last2 mak aku ckp nak mkn roti so gi lah bhgian roti.
Time tu dlm 10.20pm dah.
So mak aku ckp nak mkn currypuff so dia amik la 2ketul buh dlm tray.
Tp aku tgk cashier dah xde & mesin cashier tu pon dah off.

So bile aku nampak staff laki tu....


Aku: Dik.. xbley byr dah ke?

Laki: Cashier dah xde kak

Aku: Erm.. mesin pon dah off.. so xleh beli la ni?

Laki: Aaa... xde cashier nak jg dah.. dah tutup

Aku: Cashier dpn xblh byr ke?

Laki: Xblh kak.. kena kat sini je. Xpe.. mcm ni lah kak.. akak amik je lah

Aku: Haa amik? Pastu byr?

Laki: Xyah la kak.. amik je lah

Aku: Ok.. time kasih bnyak2!


Rasa mcm malu gile kejap sbb tetib je staff JJ baik ati bg free.

Ahahah ala kalo xbg free kat aku pon.. mesti dia buang gak currypuff tu kan? Hee!
Rugi lak xamik lebih sbb aku suke currypuff tu.. ngahaha!

KB to KL

Aku bertolak kul 6.30 pagi dari umah.
Ujan lebat selebat2nya. Mata aku dah la rabun maka terpaksa la aku bwk selow tahap gaban.


Dlm 7 lebih tu reda skit tp xdrive laju sgt sbb ada la kenderaan2 yg menyakitkan ati aku.. yg blh mendatangkan kemarahan & melambatkan perjalanan aku.. huh! Imagine aa smpai R&R G. Musang tu kul 8.40pg! Ptt nya kul 8.15pg dh smpai dah!


Smpai tu lepak2 le dulu gi toilet, mkn roti canai & main dgn kucing yg suke mkn roti canai aku [tucing kat pict atas.. xclear sgt].


10.20pg smbung perjalanan blk.. also bnyak yg menyakitkan ati.. adehhhhh melambatkan proses driving aku je aaaa! Pastu isi minyak kat g.musang 1ohinggit je. Hehe.


Tgh2 jln jmpa lak dgn si wan & kwn nye. Gile laju weii korang.. masuk F1 lah senang.. hihi!


12.55tghari smpai tol gombak tp tu le.. ujan lebat gilosh.


Pi isi perut luh.. 2.45 pm baru smpai umah.. phewww penat!

Tuesday, 23 October 2007

Lembab


Alkesahnya mak aku nak blanje kitorg sefamili masa akak ipar aku blk raya aritu. My mom tnya nak mkn katne yg sedap. Tp aku mana lah tau katne sedap. Kalo tnya area2 KL.. bley aa gak aku bitau katne sedap.. huhu!

So decide la mkn kat 1kedai ni [aku pon xtau apa nama tempat di KB tu].. tp kedainya nama RFC Restaurant [pemilik FC bola sepak kelate].

Ramai lah jgk org yg lepak sana & aku expect mmg makanannya semua sedap2 la.

Famili aku semua yg gi ialah 9 org.. antara yg di order ialah mee kungfu, mee ladna, kuewtiow ladna, nasi goreng paprik, nasi paprik ayam [aku order ni], telur dadar & kuewtiow goreng.

Punya lah lama nak smpai air tu.. smpai nak kena panggil berkali2 baru mai anto.

Then makanan famili aku dah smpai. Kecuali nasi goreng paprik kazen akun& nasi paprik ayam aku xsampai2… rasanya dkt 1jam gak aku tggu. Famili aku pond ah abis mkn. Bile pggl waiter.. dia kata tgh buat & tggu skejap. Kejap apemende? Rasanya lebih 5x aku & famili aku panggil waiter tu suh cpt skit. Last2 mak aku tnya akak kat kaunter tu.. dia ckp semua dah smpai kat meja aku. Kepala hot dia!

Oleh sbb aku dah ilang sabar.. aku jerit aa kat dia. Akak tu ye ye je pertahankan, dia ckp semua yg diorder dah smpai. Mak aku mare jgk tp dia slow talk. Aku xdo nak slow talk dah.. aku jerit & aku taw ramai gile yg melihat adegan aku mare akak tu. Kazen2 & akak ipar aku dah blah dah.. xmo tgk aku gaduh kut.. kuang3!

Akak tu: Eh semua makanan dah smpai kan?

Aku : Kalau semua dah smpai, xde la kitorg kecoh mcmni.. lembap plak tu.. 1jam dah tggu.. org lain dah abis mkn.. sy tak mkn2 lg!

Akak tu: Apa lg yg xsmpai? Ni tulis kat sini dah cukup order

Aku : Kalo dah cukup order, apsal xsmpai2 lg? Td kata tggu kejap tgh buat.. ni kata dah smpai semua! N.goreng paprik & paprika ayam xsmpai lg

Akak tu: Eh kan tu dah abis mkn paprik tu? Semua dh mkn kan?

Aku : Ya Allah.. 2org blom mkn lg.. sb xsmpai lg. Yg dh mkn tu budak2 tu mkn.. td kan order paprik bnyak pinggan.. bkn nye 3 tp lbh 3

Akak tu: Eh tp kat kertas ni order 3 je nasi paprika.. betulla ni

Aku : Amik order tak btol la tu.. kira la 9 org semua.. yg smpai nye berapa pinggan je?

Akak tu: Eh btul ni…kat sini tulis 3paprik

Mak aku: Yg smpai tu smpai 1 je paprika nya.. yg 2 lg takde. Sudah2 la tu.. kira2 lah semua

Akak tu: Erm maaf lah, kelam kabut sikit.. ramai org.. semua sekali RM50. Maaf ye?

Mak aku: [senyap tak ck papa]

Aku : Maaf tak diterima!

Then aku terus blah.. aku ckp “ni 1st & last la kitorg dtg sini.. lembab nak mati!

Who cares? Bkn senang aku nak jd seorg yg berani mcmtu! Ikut heran xnak gaduh tp oleh sb aku dah menggigil.. the best way is.. aku hentam je la!

Lantak aa kedai nko glamer ke, ramai customer ke apa ke.. waiter kemain lg ramai..xkan small matter mcm ni pon xbleh nak handle? Apa jua alasan yg nko bg.. aku xkire!

Dah la akak yg jg kaunter tu ala2 gediks skit. Pakai kebaya ketat lps tu sj menampakkan lurah dia tu.. eishh geli betollah aku!

Korang… jgn gi kedai RFC RESTAURANT kat KOTA BHARU! [Bg yg stay kat kelate la.. huhu!]

Ikhlas dari aku yg anti lembab!

Urusetia???

Naik je keje kat ofis smlm.. tetiba aku dpt surat lantik aku sbg urusetia temuduga selama 5hari kat ofis ni. ya ampun.. aku xpenah wat keje ni kat ofis lama! Apa psl le tetiba dorg suh aku jd urusetia ni? Aku ni dah aa pemalu.. ish!

Aku rasa aku dh jd pekerja am kat ofis baru ni.

Mcm2 keje aku buat iaitu yg tak related dgn post aku.

Aku kena taip semua staff Majlis Perbandaran & Daerah seluruh Malaysia,

wat claim staff lain [ptt nye wat utk bos aku je], kena tnya kursus apa yg penah staff sini hadir berapa hari la, itu la ini la.. argh!

Dah la meeting 2minggu sekali [kat ofis lama.. 3 bln sekali pon aku xpenah gi.. ahahha!]

Ish cemana aa jd urusetia ni ek?

Nak kena layan karenah dorg.. ramai wooo nak pakai utk wat 1jabatan baru [aku la slh sorg kat jabatan tu nnti.. gagagaga!].. Uh tensen!
Cuma 1je yg best kat ofis ni ialah.. xdok sgt org call.. wahahahha!

Monday, 22 October 2007

Rantai Tangan




Alkesahnya raya ke-4 aritu makcik aku ajak pi KB, mak aku pon ajak. Ingt kan nak gi mana.. rupe2nya ajak pi kedai emas. Masuk je kedai emas tu.. aku terus main games bola kat hp aku.. bkn pe.. haku xminat aa brg2 emas ni.. huhu! Mak aku suh pilih rantai tgn yg mana aku berkenan.. erks tak reti lah plak aku… so aku terus main games bola sepak.

Lps makcik haku beli cincin rega beriban2 tu.. mak aku suh org kedai tu pilih rantai tgn. Gile bosar so aku ckp “makcik2 bley le pakai bosa.. sy xminat bosar2!”… so akak tu terus bg yg kecik tu.. aku ckp “ok lah”.. wakakakak ptt nye kalao beli beli emas.. diri snd le plh yg mana berkenan.. aku ni idak.. tuan kedai yg plh.. kahakaha! Mak haku yg byr kan.. uhuks!

Whuteva la… haku & brg kemas blh dipisahkan.. sb haku xminat! Aku minat aksesori lain yg brutal2.. gagaga.

Sunday, 21 October 2007

CERMIN KERETA ABAHKU







Lihatlah cermin keta abahku yg berlaku pd jumaat lps.. sehari sebelum ry.

Time tu aku tgh duk bz wat persiapan ry.. tetiba kazen aku jerit “abah eksiden”.. tersentap gak aku. Cpt2 aku berkejar tgk… cermin abis retak.. risau gile aku.

Then abah aku ckp time drive tu.. xtau la apa yg timp cermin tu.. tetiba pecah. Abah aku tu dah la x bape nampak sgt.. degil nak drive gak.. ish3!

Syukur la sbb abah aku tak apa2 even cermin pecah berkecai. So miracle sbb kalo ikut akal logic… mesti abah aku injured even skit terkena serpihan kaca tu. Alhamdulillah la abah aku xinjured even sikit. So that day abah aku xjd la gi smayang jumaat.

Apa2pon ganti cermin keta tu dkt RM400 gak.. huh huh!

Friday, 19 October 2007

Hari Raya



1st raya.

Aku rasa raya tahun ni paling teruk kut.

Ye lah sbb aku & family tak sempat langsung nak snap gambo!

Org berderu2 dtg.. huhu!

Yg sempat pon makcik aku & anak2 dia je.. aku tak sempat langsung.. sedih taw!

Lps solat raya, terus gi umah pakcik dlm sejam.. biasanya lps smyang ry.. blk umah dulu.. tu yg sempat bergambar. Salam2 dgn semua family pon tak sempat.. apatah lg nak bg dui try mcm previous years.. uhuks!

Dr pg smpai lewat ptg la org dtg. Kul 2 aku dh penat sgt.. aku tedo sejam lebih.. pastu sambung lyn tamu.. huhu! So mmg dah tak peduli psl pict dah.. uhuks.

Menu this year ialah nasi dagang, ikan tongkol, udang, ayam kuzi, itik masak apo ntah, telur rebus, air strawberry & punch.

2nd raya.

Buat mee goreng & mee hun goreng. Mak & makcik aku la masak ni.. aku tukang tgk je.. huhu!

Ptg tu baru aku kuar gi beraya kat pasir mas.. t upon ya Allah rasa mcm nak pusing blk umah sb jln jem gila babs! Betapa ramainya org kelate yg duk luar kl. huhu!

3rd raya.

Wat roti jala lak sempena akak ipar aku blk dat day. Aku tggu gak kwn2 aku dtg umah, tp tak dtg pon.. aku pon sebenornya mls berjalan kalau panas2 nih.. kang hati aku sentiasa mendidih je.. huhu!

4th raya

Gi KB.. mak aku buatkan aku rantai tangan.. ahaksss adeh aku tak suke brg kemas!

5th raya

Gi rantau panjang.. rembat begsling je.. jeans semua abis stock & tinggal size besar je.. ceh! My fren… incik AJ dtg umah bersama adiknya.. sesat barat ye? Huhu!

6th raya

Anta akak ipar ke airport… gi byr duit spek RM550 melayang.. ayoyo! Jenjalan dgn mami abah kat KB Mall.. hehehe then lunch kat luar! Gi wat alignment tayar keta!

Thursday, 18 October 2007

RANCANGAN TV DI MUSIM RAYA


Aku rasa rancangan tv di musim ry this year yg paling suck!

Semua film adalah yg diulang tyg spt PONTIANAK HARUM SUNDAL MLM, REMP-IT, BULI BALIK, BAIK PUNYA CILOK, ANAK MAMI, GILA BOLA, CINTA FOTOKOPI.

Kalau yg baru skit pon maybe MUKHSIN.


Aku btol2 xde mood nak tgk.. siyes! Maybe sb aku dh tgk kat wyg @pon movie nya xmenarik minat aku.

Heran btol la aku.. dorg ni xde duit ke nak beli movie2 baru? Kok ye pon, beli la movie2 yg berpekdah skit.. huh! Asteruk la specially.. mentang2 la dah add bnyak new channels.. disiarnya movie2 yg dah basi.. yuck!

Moralnya: aku xtgk sgt tv di musim ry this year! Semua cite tak berpekdah

Thursday, 11 October 2007

Beskut Raya


This year aku order 5jenis beskut ry 50 keping iaitu:

1. Choc rice [RM20]

2. Choc nuts kut [RM20]

3. Choc coffee [RM18]

4. White choc [RM23]

5. Tuitty Fruitty [RM22]

Dlm 5jenis beskut tuuu.. choc coffee yang paling laku, dah la paling murah. Next year aku beli beskut yg paling murah aje le.. ekekek!

Aku paling ske choc nuts.. aku tak hidang kat org pon.. gegegege! Pastu rasanya lebih dari 10jenis beskut kut ada kat umah aku yg makcik & akak ipar aku wat blk. Beskut honey cornflakes tu aku rembat semua.. X hidang kat org gak.. rasanya raya ni baru 2x aku mkn nasik.. lelain tu aku rembat beskut je.. huk!

Balik Kampung

Aku pasti ada antara korang dh blk kg kan?

This year aku decide nak blk 3days b4 ry iaitu pd 10/10 [rabu] b4 subuh.

@ 1st nak blk 11/10 tp memandangkan dat day dah start cuti skolah ++ mesti majority nak blk aritu so aku mls la nak bersesak2.. serik aku mcm last year dr kl-kb amik masa 11hours… so crazy!

Aku konvoi dgn wan & frenz. Tq so much utk wan sbb dia suh follow keta osmet dia kat dpn & keta dia snd kat belakang aku. Heheheh segan jugok aa sbb aku sorg je pmpuan. Tp nak blk nye psl ++ utk keselamatan, aku redah aje! Mula2 ada 4buah keta yg konvoi sama dgn aku tp aku xtau la sebuah lg yg keta blakang wan tu ke mana.. huhu!

4.30pg: brtolak dr gombak setelah 1 1/2jam aku tggu depa.. huhu!

5.10pg: singgah sahur kat petronas mano ntah

5.30pg: bertolak.

6.25pg: singgah solat subuh kat raub kut [hee aku kalo tempat org mmg aku xtau!] :p

6.40pg: bertolak

8.30pg: geng2 tu stop kat tmn rekreasi apo ntah utk gi toilet jap

8.50pg: benti kat shell gua musang aku isik minyak [berpeluh aku sbb tank minyak aku dah merah.. risau je aku kut2 mampuih tepi jln sbb petrol pam dlm 70km agik.. huhu… siap call wan aku ckp cemas gile.. dia kata bley lagik tu

8.55pg: start sini depa2 tu dah start tinggalkan aku.. kekeekeke tp xpo aa aku ttp kejar depa. Gile laju dorg drive.. mau nya thn ni aku dpt surat chenta agik dari polis.. gagaga [hrp2 tak aa!]

11.30pg: smpai umah [tu pon sesat barat 20min.. kuang kuang kuang!]

Itu lah dia perjalanan aku. Takde la rasa ngantuk gile babs mcm thn lps. Aku tersengguh sekali je lps tu sedar terus.. ingt lah org yg tersayang wahai deidaa! Ekekeke! Aku drive pond lm 100-130km/j ajo.. idok la lebih dr tu.. huks!

Blk kl ni pon insyaAllah aku konvoi dgn depa lg. Thanks a lot wan!

*kazen aku yg bley drive tu tedo sepanjang perjalanan.. pang kang.. dah la smpai umah buka pose.. huuu*

Saturday, 6 October 2007

Duit Raya




Duit raya... kopak lagik aku tahun ni?
Berapa bajet korang bg duit raya?

Aku ada lah bajet sikit je.. tp utk parents aku.. bg la bnyak skit.. hehe!

Budak2 skang ni.. kalo bg singgit.. pandai lak dia wat muka.
Depa ingt aku chop duit dgn stampad aje ke? huhu!

Dolu2 aku penah dpt 20 sen-50 sen aje taw.. xde pon bnyak songeh? Ahahaha!

Xpe lah.. budak2.. besa le.. tp aku mmg xbg muke sgt!

Yg spesel2 tu.. aku bg la mahal skit.. ihiks!

Wednesday, 3 October 2007

Very Rude


Very Rude~
Kejadian ni berlaku di ofis baru aku kat KPKT.
That time aku tgh floating lg kat library [baru 3ari lapor diri kat situ].
Time tu aku baru blk dr wat season parking dpn blok ofis aku.
So masa menuju ke library tu.. ada la 2salesgirl ni jual buku agama [pakai baju kurung & bertudung litup]... umur dlm 30-an sorg.. 40-an sorg!
Memula akak yg 30-an tu promote ke aku & akak yg 40-an tu pandang je:
Akak 30-an: dik.. beli buku agama ni dik.. bagus ni.. bla bla bla
Aku: errm xnak [sambil senyum]
Akak 30-an: eh dgr dulu dik.. elok ni kalo baca bla bla bla...
Aku: xpe lah kak, sy xnak [sambil senyum lagi]
Akak 30-an: ok dik terima kasih
Aku: [angguk sambil senyum agik sambil membuka pintu library]
Tetiba akak yg 40-an tu ckp: amboi.. cantiknya bahasa!!!! [sambil menjerit ke arah aku tp aku buat xtau]
Akak 30-an: apadia pulak?
Akak 40-an: tu hah.. cantik sgt bahasa dia ckp.. amboi2.. berbudi bahasa nya.. kalo xnak beli ckp lah elok2! org sekarang mmg tak berbudi bahasa ye?
Akak 30-an: [senyap.. xckp pe]
Hamboi2.. skang ni sape yg tak berbudi bahasa sebenarnya?
Akak tu jual buku agama.. main perli2 pulak... agaknya dia xbaca buku agama tu dulu kut b4 jual kat org! Org mcm akak tu tak layak aa jual buku agama! Dah org xnak beli udah la.. yg dia sakit ati sgt nape? Aku ckp elok2 dah xnak beli.. still ckp aku tak berbudi bahasa?
Akak tu mmg dihantar ke kursus budi bahasa agaknya! Tak pon dah nak monopos.. wakakaka!
Moral & konklusi: korang xde gheja ek jual buku kat individu mcmtu? Kalo haku nak beli buku.. baik aku gi kedai buku.. frankly speak aa ni ek.. sorry ah utk org mcm korang.. i'm not interested to buy any goodies from penjual2 jalanan mcm tuh