Wednesday, 1 June 2011

Beijing- Shopping Time!

Si May tak nak bawa kami ke tempat shopping, maka 8 dari 15 ahli grup kami decide nak pergi shopping snd so kami 8org skip dinner. Aku join geng2 johor 7org tu.



Dgn gigihnya kak tibet (kak leha) &  En. Aziz yg blh ckp Mandarin tu studi Metro map dgn May.  Aku tgk je sbb for sure kalau hafal2 jln ni tahap dewa punya blur haha.




So Mr. Lang drop kami kat nearest Metro (tak de lah near sgt, kena menapak dlm 15minit juga).
Mula2 mami aku nak ikut sekali tp last2 dia tak nak ikut sbb aku risau dia kena jln jauh.
Mmg jauh pun bg warga emas (aku tak kesah, kalau jalan setakat 1jam all the way pun aku takde hal punya- kepentingan jogging haha)

 
Masa pergi tak susah sgt sbb tak perlu tukar2 line.. just naik line 1 je.
Sekejap je dlm 10minit gitu.  Cuma blank masa nak beli tiket, takut tersalah stesen.  Metro kami tu terus sampai di Silk Market :-)



Aku dah sgt teruja.
Kalau blh nak beli sehabis mungkin!
Tak bajet pun nak beli apa, cuma aku pk "berkenan beli je".
 Ingat nak jln sorg2 tp memikirkan aku tak tahu situation kalau bargain sorg2 so aku decide nak jln in group je.
Aku dah studi sebenarnya peniaga2 kat sana, tu yg aku mls tu ++ kat Malaysia ni, kalau aku mintak kurang sekali 2 je.. tak de gaduh2 punya hehe.


Tp kat sana aku tak tahu dari mana keberanian aku dtg.. siap bergaduh segala dgn peniaga2 tu.. mcm org gila pun ya jgk.

Benda 1st aku beli ialah jaket D & G... mula2 nak amik yg nipis tp gatai pulak aku gi beli yg tebal.. kat Malaysia ni mana ada musim sejuk?  haha.

Jenuh aku minta 190yuan dia tak bg, siap tengking2 aku lg.. sudahnya dia mcm bg balance duit palsu.. aku kata nak nak.. rupa2nya tu duit 50sen dorg hahaha ngok ngek sggh.. ada ke ptt duit sen tu buat dgn kertas!  Aku dapat 195yuan.. then aku kata "no agry looo!" lps aku try jacket tu tp lupa buang jaket yg aku sedang pakai so mcm susah la masuk kan.. pastu dia rentak jaket aku.. dia kata "of course i'm angry"  wakakak.
Mmg harga yg dorg letak tu sgt hilang akal.
Kalau mat salleh, blh la byr harga tu haha.


Then pusing2 lg.. kakak2 tu mintak tlg aku bargain lah pulak.
Mcm la aku reti bargain.
Aku cuma kira dgn calculator 80-85% je haha.



Aku mcm tak tahu nak beli apa sgt... just jamu mata je.  Sbb once ko pegang.. nahas la ko!
Sekali tanya "how much" je.. jgn hrp lah korang blah.  Kalau lari sekalipun, korang kena kejar haha.
Ada sorg arab tu dah jauh dia lari tp kena kejar jugak.. mmg komunis sgt la! :))

Kak Roga nak beli beg troli.  Harga dia letak 1150yuan  (RM575) tak silap so aku tlg bargain mintak 160YUAN (RM80)  Dia jerit ARE YOU CRAZY?
Muahaha mmg la zalim tp bkn nya brg ori pun..fake ttp fake le!
Lps aku bargain, aku blah la.. tu antara kak Roga & peniaga lah tu pulak.. aku pusing2 jah.
Lama gila k. roga dlm tu.. last2 dpt 180yuan (RM90) setelah berpeluh bargain :))
Ada kat 1kedai tu, ada 2org akak masuk dlm kedai tu tp tak jd beli, so dia suruh pembantu dia tahan supaya tak keluar.. aku nak masuk pun dia tak kasi.. kejam!  Last2 terpaksa la beli huhu.
Aku mintak kak tibet teman aku beli cap plak.
Then tanya HOW MUCH kat cap NY & dia letak 150 yuan (RM75) 1cap pastu aku kata tak nak, terus aku pusing belakang nak belah..
yg best nya dia tarik beg sandang aku sampai nak tumbang.. aku jerit HOIIII!  Takde adab sggh!
Dia tanya "OK HOW MUCHH?  MUCHHHER? UR PRICE?"  Aku minta 50yuan for 2cap.. dia tak bg & aku nak blah, aku berkeras tak nak.. so dia kata "OK OK, 2 FOR 50YUAN.. WHICH 1 U WANT?"  Tak puas plh koooo sbb dia mcm nak kita amik tanpa plh.. gila!  Maka aku pun plh je la.. tgk 4 5saat jah pastu amik 2 cap!


Then jumpa grup Malaysia tgh shopping, just say hi hi bye bye je la hehe.  Ramai jgk time tu.  Then rata2 tshirt beijing tu dorg letak 30yuan (RM15) selai, ceh tak nak lah.  Harga asal 200 yuan.. gila tak?  Mmg dorg gila pun haha.  Sdh nya tak beli lah.


Kak lina mintak aku bargain 1handbag yg dia berkenan.  Harga asal 850yuan (RM425) kooo... aku mintak 85yuan tak dpt last2 dia bg 100yuan. 
Then tetiba2 berkenan kat 1beg ni (nak bg org).. sudahnya semua berkenan dan masing2 amik lain2 warna haha.
Harga asal ratus2 yuan.. then dia bg 50yuan (RM25)
Lps kami byr & nak kuar dah tiba2 dia kata "loose price, cheap cheap.. buy!"... beberapa handbag dia letak 35yuan (RM17.50)

Maunya kami tak gila kentang?
Terus kami amik jah tanpa pikir (dorg je la.. aku amik 1 je lg haha).
So aku agak kakak2 tu semua memborong lebih 20handbag muahaha.  Ye la, mereka nak bg org jgk!
Lps kitorg beli, almost clear kedai aunty tu muahahah.
Dia suh aku beli lg lps tu aku tunjuk jaket aku "no, don't have money.. see my jacket!" (koyak rabak gila kooo hahaha).. pastu dia gelak ngeh!

Lps tu aku dah tak ada nak beli apa (walaupun ada sebenarnya tp penat tggu lama2) so aku decide sambung besoknya jah la.
Masa tggu kat tepi lif tu, en. aziz yg sorg lg minta tlg aku bargain belt pulak.
Dia letak 150yuan (RM75) so aku kata nak 30yuan (RM15) tp dia tak bg.  Penat gaduh, last2 dia bg 40yuan (RM20).  Masa tggu lama tu, ada peniaga kedai dpn tak puas ati kami beli apa & dtg tanya berapa kami beli beg2 tu hahaha tu lah.. kalau letak murah kami dah beli!

Silk market tutup 9.30pm so kira nasib baik lah kami kuar 9pm, kurang2 tak lah ramai lg yg kuar time tu.
Masa nak naik metro tu agak pening jgk sbb kali ni nak kena tukar line.. tak sure route cemana tp pening2 lalat sampai kena tanya polis bantuan tu.  Akhirnya sampai jua lah kami kat stesen yg kami naik td.
Cuma cuaca teramat sejuk.. mmg rasa nak menangis sbb mlm kan.. -degrees!
Rasanya 20minit jgk menapak & kami decide mkn kat restoran muslim dpn hotel kami.
Ingat nak naik bilik terus tp tak elok lah sbb aku follow dorg, ni tiba2 aku nak naik dulu!
Mcm2 kami order (aku tak snap gambar)... kali ni mmg tak ada telur haha.
Total dgn 6 7lauk tu ialah dlm RM7sorg X 8= RM56 (112yuan).. en. aziz yg pandai ckp mandarin belanja,
thanks!  Naik tu mak aku dah tidur huhu & dia nak tgk la hasil buruan aku tu :D
Still tak puas hati & nak sambung besoknya!
  • ~silk market tp bukan jual kain silk tp mcm2 ada dr cadar, lampu, baju, toys, souvenir, jam, hp & mcm la weh~
  • ~dorg blh speaking je (sbb aku di sogok dlm forum, dorg tak blh english)~

6 comments:

Kehelan said...

gila2 punya bargain... best laa... letak harga ratus2, tinggal 20 inggit...

cik kodok said...

haaa.. tu la dorg ni mmg sj!
Apa slh nya letak je rendah terus, takde lah gaduh2 bargain mcm org gila.
Kay blh search kat youtube SHOPPING AT BEIJING / BEIJING SALESGIRL / YASHOW MARKET SALESGIRL @ yg lbh kurang mcm tu lah :P

whooz said...

macam pergi berperang :D

cik kodok said...

thn dpn ko bwk senapang haha.

IxoR@ said...

Takut aku baca citer ko soping ni... Syukur kt Manila x begini...

Huh... Klu aku yg x reti bargain ni, mau kena tipu...

Kak Mahh said...

Wah...tabur duit la.