Thursday, 9 June 2011

Beijing- Makang Itekkkk!

Oleh sbb China mmg terkenal dgn menu itik,
maka kami pun tak mahu lah terlepas peluang mkn itik ni.
Maka jami di bawa ke 1 Restoran Muslim utk menjamu selera mkn itik.
Tp kena byr lah 30yuan sorg & kami byr 1hari sebelum tu.

Chef tgh potong2 itik

Rupa2nya si May ni meng'order' 4ekor itik utk diberi kpd kami 15org mkn,
peh banyak betul tp tak kesah, sbb semuanya kuat mkn haha.

Ada cara mkn itik ni:
  • Ambil kulit popia (sana tak tahu panggil kulit apa)
  • letak isi itik yg dah dipotong tu kat atas kulit popia
  • letak sayur2an (mcm sayur2 utk buat popia tu)
  • letak sos dlm campuran itik + sayur tu
  • lipat 4segi
Maka kami buat lah but the end kami buat lauk je lah.. 
mcm remeh pulak nak kena buat segala tu haha.

Restoran yg sediakan itik
Tp sedaplah itik tu.  
Kami request supaya chef tu potong itik dpn kami then mami bisik kat aku 
"tgk tu.. mcm cucuk je?"  errrr aku "ERM" kan je huhu.
Hanya mereka yg tahu samadada sembelih @ cucuk @ pancung je terus huhu.
Dah bgtau si May "nak itik halal" so dia kata ok tp tak tahu lah apa yg dia faham psl HALAL kan?
Menu hari ke-5 bersama itik panggang

Selepas semua itik habis, kami dihidangkan dgn 4rangka itik tadi.
Mmg style mkn dorg mcm tu.. tak blh tidak, mmg kena letak rangka.
Sedap jgk ratah2 hehe.

Itulah pengalaman mkn itik.
Lauk2 lain pun sedap jugak haritu compare hari2 biasa.

2 comments:

Mia said...

perggghhh .. sedap kan makang itik tuh .. hehe ..

menu itik tu, akak request, takde dalam menu we all pung .. sib baik le si sandra tak mintak bayar lebih .. selamat fulus ku .. [agaknye sebab 2 orang je kot]

cik kodok said...

hahah may be la kot.
Kami 13org + 2org (guide & driver)= 15org.. for sure la kena byr.
Tak kesah pun psl 4ekor tu kira bnyak gile.. jenuh la nak perabih termasuk rangka2nya tu huhu.

Akak mkn rangka skali ke?