Wednesday, 8 June 2011

Beijing- Morning Shopping

Guide (May) kata hari ke-5 tu kami diberi 1hari suntuk utk shopping.
Tp tidak lah SEHARI pun sebenarnya,
sbb pg 2 1/2jam & ptg 2jam= 4 1/2 jam!

 Bilik hotel kami (tv tuh takde channel english)

Pandai je May ni, bila kami bg idea utk gerak awl which is 8-8.30pg.. dia kata tak apa lah kita gerak 9pg sbb mall buka 9.30pg.  La apa pulak?  Nak brekpes lg dlm 30minit rasanya sedang elok la kalu gerak 8pg lg pun jln jem!  Asal idea kami bg je, mesti dia argue & tak nak ikut.. geram!

Tak nampak pulak beg beranak

Kami akan transfer hotel di Tianjin (1 1/2 dari beijing).
Kami argue la kenapa kena transfer sbb tak ada dlm itinerary yg wan bg.
May kata 'kena transfer sbb sekarang winter time so KITA TAK TAHU APA AKAN JD TGH JLN.. jln mungkin jem"  Oh no.. kami pun WHATTTT?!
It's not winter time la.. baru early spring ok!  Huh~

May kata takyah risau jln tak jem.. but see see.. jem aight?

Maka berpeluh lah kami dlm cuaca 8celcius tu.. ye lah beg masing2 dah beranak pinak.. dr 1beg jd 5 6beg hahaha.
Selamat tinggal Cheng Feng Hotel.
Kami pakat utk mkn secepat mungkin, ye lah nak kejar masa.

Makanan paling sedap di Beijing ngeh ngeh

Sepanjang 5hari kami di sana, makanan paling sedap yg penah aku mkn ialah MEGI!  Nikmat gila sbb kami dah muak dgn menu telur all the time! Nasib lah kakak2 tu bawak megi berpaket2.
Mak aku lg best, konon nak pujuk May & Mr. Lang supaya bwk gi shopping lama dgn bg megi.. ah tak mkn saman nya dorg haha.

Nikmatnya dpt telan benda alah yg aku paling tak suka di Malaysia haha

Kami tinggal 13org sbb si Nourie & Hana dah blk Malaysia 2hari lbh awl.
Shopping Mall yg May bwk ialah ke Hong Qiao Pearl Market (bkn jual pearl tp mcm2 lah.. pakaian, footwear, souvenir, gifts, toys, electric, kain pasang, aksesori bla bla).

Borong beg lagi

Kat sini tak ramai sgt org maka best lah berjalan2.. sunyi je.
Tp si fishah yg blh ckp mandarin translate kat aku.. chineese2 ni kata "org malaysia dah dtg.. menyusahkan kita je lah dorg ni"  Eii kalau lah aku reti mandarin, aku bls je blk kat cina2 tu.. ceh!

Kedai Abdullah.. ramai2 tu org Kelate, shopping utk jual kot hehe
Mak aku nak beli gak tp aku tak kasi.. bkn dia pakai pun.. 4 5ketui bedsheet beli kat mesia pun dia tak bukak2 lg!

Aktiviti2 shopping2 bermula.  Mak aku beli table cloth, bedsheet, sarung bantal, sarung tissue eheh.  Dorg blh ckp melayu kaedahnya.  Mak aku lg ganas wooo mintak bargain.. lg berani dr aku hah.

Shawl / silk / neck tie

Pusing2, kakak2 grup aku borong handbag lg hahah maka mak aku pun turut serta beli utk mak cik aku.. aku pun beli beg sandang konon nak bg org tiba2 aku berkenan lah pulak kan wahaha.
Kak lina tak dpt 1handbag yg sama dgn kakak2 tu so gi kedai lain, dpt la sebijik.. dia tipu la harga.. maka dpt lah lg murah hahah untung kak lina.

Tgh ralit pilih.. comey2 semua.. mami beli utk ry

Mak aku kata kita berpecah je lah dgn kakak2 tu.. aku ok je sbb kalau ikut jgk,
tak dpt lah beli apa yg kami nak tu.
Mak aku beli 1 lg handbag channel 50yuan kot tak silap aku.
Pastu cina tu suh beli lain lg.. mls lah heheh!

Hiasan dinding

Pusing2 lg, tak tahu pulak nak beli apa,
cuma misi kami nak beli tshirt beijing.
Kedai 1st tu aku mintak la sekian2 harga (tak leh la note kat sini psl utk kwn2 kan hehe).  Mula2 tokey tu bg pastu En. Osman kata mintak la murah lg tp sbb tokey tak setuju, maka kami blah.. dah jauh kami jln, tokey tu mai tarik tgn aku.. hahaha kannnn.. dpt? 

Red shop

Kami pun apa lg, borong lah tshirt.. aku beli 5helai tshirt beijing & 4helai hard rock cafe tiruan (sape suruh tak nak bawak kami ke HRC?).
Mintak maaf lah kat kwn2 yg aku jnji nak bg tshirt tp tak bg sbb nya mahal lah!
Kakak2 tu kemain lg borong tshirt, berpuluh2 helai sorg huhuuu!
Selain tu aku beli sport shoes 1pasang 75yuan (RM37)

Ahak2 tgk sibuk beli tshirt

Aku rasa grup kami beli tshirt Beijing sama design hahaha sehati sejiwa betullah!
Ada lg yg cantik tp mls lah, dah rambang mata!

Tshirt.. comel kan?

En. Aziz Mandarin just duduk lepak2 je sbb dia tak suka shopping.
En. Aziz takleh ckp mandarin tu ikut wife dia (kak manja) pusing2 shopping.
En. Osman tu jln dgn wife dia kak aini shopping.
En. Osman siap beli gajet lg hahaha kagum betullah.
Mak aku kata nak beli jgk lah hp.. ala mana sempat dah kekeke tak pe lah len kali ek?

Ingat nak beli tshirt panda tu tp mls lah sbb gamba hewan, kang kwn2 aku tak suka plak

Janji dgn May 12.30pm kat lobi tp kami mmg sengaja lambat2kan.
aku siap turun ke bawah ronda2 dgn mak aku.. tak ada apa sgt lah mcm potret, lukisan, hiasan, pasu bla bla.

1.30pm baru kami pulang utk mkn itik eheh.
Ngamuk May.. tp PADAN MUKA DIA :P

2 comments:

amirah said...

ee...best jugak beijing ni kan..kitorang nak survey mana lagi best..beijing ke ghuang zhou?

cik kodok said...

mirah- me tak penah gi ghuang zhou so tak tau.
Tp situ utk borong2 / shopping murah ok kot.
Beijing more into sejarah heheh.