Friday, 11 March 2011

India Day 3- Putar Alam, Life, Stress & Joy

INDIA DAY 3- 26.03.2011 (AHAD).

Smpai je opis travel agent tu, kena mrh sbb lambat + driver cab dah tggu haha sori sengaja!
Masa onthe way ke opis TA tu sempat lg snap gambar kerbau.. dats their life!

Kami menaiki cab ke Fatehpur Sikri, 40km dr Agra.
Dpt cab pulak yg patah side mirror huhu.
& driver nya pun jenis tak banyak ckp spt yg kami dpt sebelum ni.



 
Segala benda yg aku nampak tepi jln aku snap gambar, bkn senang nak tgk life dorg mcm tu di Malaysia ni.  

Then driver cab minta 100rupees utk tol tp kami taknak bg sbb kata dah termasuk dlm bayaran.  Bila lalu tol 40rupees kot, blk pun 40rupees.
Aku rasa dia dibayar 150rupees (RM10.70) je trip 80km return tu.. kesian la jgk.

Then bila sampai fatehpur sikri tu, kami mcm blank tak tahu nak pergi mana. 
Tiba2 ada pula 2bdk laki duk berebut2 nak jd guide kami sampai tolak2 2org tu kami taknak.

Kami kena naik bas tp sebelum naik bas tu ada sorg bdk laki umur lbh kurang 12-13thn gitu, petah gile ++ kaki kelentong sbb bila aku keluarkan tiket yg dah beli masa kat agra fort berharga 250rupees (blh masuk banyak monumen samada di jaipur / delhi), tiba2 dia kata bg lah dia tiket tu as souvenir.  Kepala utak berjambul dia takkan la kan?

Beriya dia tarik tiket tu dgn aku tp aku pegang kuat2, nehi.. aku dah byr mahal2 takkan nak bg org kan?
Bg aku buat kenangan utk simpanan aku snd je.
Masa kami jln tu, dia ikut je sampai kami jd rimas.
Pastu dia ckp kena naik bas yg tgh tggu kat dpn tu but at the same time dia nak sgt tiket aku. 

Pastu aku ckp kat kwn2 lain.. baik kita lari naik bas cpt so aku lari dulu.. blh pulakkk bdk tu kejar aku haha sengal sggh main kejar2 :))
Bila naik bas siap gelak2 + takut bdk laki tu naik bas sekali, nasib baik tak kekeke.
Perjalanan bas ke fatehpur sikri tu kejap je dlm 5 6min gitu & tiket 5rupees sorg (35sen).  Nak masuk ke fatehpur tu tak blh pakai selipar so kami upah org jaga 5rupees sorg.  Masa masuk tu ada la pulak seketul mamat ni beriya nak jd guide kitorg.. siap ikut kami masuk dlm.  Dia kata kami ikut jln salah.. biasanya org start dr kanan & dia suh ikut dia so kami buat tak tahu je sbb kami tak nak byr.  Bila dia cite psl sejarah kami buat bodoh juga last2 dia give up haha.

Dlm tu banyak la makam2 & selamba jgk mereka berniaga dlm tu.  Just snap gambar je lah dlm tu.. ada masjid tp ada org nyanyi dpn masjid huhu.
Then kami nak ke monumen sebelah tu sbb dah ada tiket, NENET tunjuk la tiket tu kat entrance then pakcik tu tanya beli tiket tu kat mana?  So jwb beli kat AGRA FORT & pakcik tu ckp tiket kami tak valid, kena beli kat situ baru blh masuk.  So dgn tak puas hati aku pergi kaunter tunjuk tiket kami.. still got the same answer.  Aku tanya la whuts the different?  Same ticket, same price but must buy new 1!  Dia kata takde2.. nak masuk kena beli tiket baru so kami dgn hati yg rentung tak nak beli!  All about money.. geram la asyik kena kelentong!
Dia kata kena beli baru & aku tgk la tiket dorg tu sebijik sebijan dgn tiket kitorg.. 250rupees jgk so apa bezanya beli kat agra fort & kat fatehpur sikri? Jadi kami decide balik naik bas semula.  Masa nak naik bas tu tiba2 ada ulat tiket jual tiket sebijik mcm kami.  Oh now we understand why bdk laki tu beriya nak tiket aku tu.. utk jual balik rupanya.. so licik!
Bila smpai sebelum naik cab tu, kami beli Fridge Magnet.  Bengang aku sbb kat situ blh dpt 3ketui 100 rupees.  Mmg sebijik yg aku beli kat agra 50rupees sebijik.  Kat sini banyak yg menarik.  Mula2 dia jual 100rupees seketui pastu bargain dpt 50rupees seketui.  Aku ckp kasi kurang lg dia tak nak bg tiba2 belina kat kedai dpn ckp "gep kat sini 3ketui 100rupees" so aku dah 2 langkah ke dpn, dan2 pakcik ni kata "ok2, 3 for 100rupees".. haa tahu takut haha.  & FM bentuk sudu tu 50rupees seketui tp kedai dpn 3ketui 100 rupees cis apesal aku tak tahu ni!  Org kedai siap offer beli FM bentuk patung2 budha tu.. aku jerit lg "NO LA.. I'M MUSLIM"!  Bengang aku.. tak nampak ke aku pakai tudung?

Masa nak amik balance 30rupees, tiba2 org kedai tu kata 20rupees je dia bg aku sbb 10rupees lg tips utk dia.. eh korrok hanggg!  Aku jerit WHY?  U MUST GIVE BACK MY BALANCE.. NO TIPS FOR U! Then pakcik kedai sebelah tu halang "no no.. u give back 10rupees for her.. she's my best pren".. uik dan2 la pula.. aku ckp "alhamdulillah, selamat 10rupees".  Padahal 10rupees tu 70sen je haha.
Tp ada udang sebalik batu pakcik tu suh bg balance sbb dia paksa gi kedai dia & aku dah tak kuasa.  So kami decide gi ke cab & masa tu ada pulak bdk pempuan comot dlm 11thn mintak PEN.  Mula2 aku confused.. pen nak buat apa?  Pastu banyak kali dia kata PENNY PENNY.. oh duit sen huhu!  Bdk laki 2org tu pun extreme jual mcm2 kat kami.  Pastu aku dah start stress.. aku siap jerit AKU STRESS.  Aku berharap aku tak naik darah.  Semua putar alam.. ikut kami smpai ke cab.  Siap ketuk2 tingkap kitorg, sampai takut kami.  Pastu bila kami tak layan.. dia ckp MALAYSIA NO GOOD.. hek eleh kecoh la!

Yg bdk perempuan mintak penny tu pun siap kejar cab kami, takut kami!  So settle kat agra, kami akan dihantar ke bus station utk ke jaipur pula.  Jln jem yg sgt extreme.  Driver cab tanya nak mkn ke?  So sbb dia dah ajak, kami turun la jgk & kami tak order apa2.  Kami sempat gi belakang tu.. cantik gila mcm kat Swiss.  Apa nama entah tanaman tu, haritu arwien ada ckp.. aku lupa.
Teruskan perjalanan, lama stuck, driver cab pun risau sbb bas kami 2.30ptg & time tu dlm 2.05pm.  Pastu ada kereta belakang langgar cab kami pulak.. ah sudah aku ckp, mesti turun nak gaduh2.. tp rupanya tak.. driver cab ckp 4 5patah lps tu terus jln.  Huih penyabar sggh.  Lps tu dkt tol ada van potong line masuk dpn cab kami, blh driver cab kami senyum.  Gila penyabar org kat India ni!  Kalau di Malaysia, sah2 kena maki hamun hehe.

Masa onthe way tu mcm2 life dorg aku snap.
Dorg mmg suka bergambar, siap ada posing & bg senyuman manis lg haha!
Actually dorg sgt ok kecuali org yg berurusan dgn kita.. sgt penipu!
Kami sampai di bus station tu pukul 2.25pm, nasib baik sempat hehe.
Aku rasa NENEK ada bg tips kat dia.. kesian la kan huhu.

Masa letak beg dlm bas.. also kena bg tips.. ler entah apa la dorg ni, sikit2 minta tips.
Sambungan....

(cerita panjang sbb ni travellog aku snd.. 10thn lg aku baca, musti aku senyum.. org lain taknak baca, aku tak kesah hehe).

7 comments:

Drunbella Khoo said...

macam takut jer nak p india.
huhuhu.
berani u eh p holiday kat sana.
=)

NaNa said...

kita suka baca...ehehe..tau gak budaya negara org cmner...p cam seriau plak nk ke india..ke indon dulu pn xsanggup dah ahaha

WaN dAn TiE said...

deida
baik sambung sampai hbs kalu tidak...
boboy gigit telinga...
dgn hidung tau...
aik...t baca tau...
ari2 tunggu sambungan
sila sambung ... :p

cik kodok said...

drunbella khoo- kalo pergi dgn Travel Agent, mmg takde la kes tipu2 ni.
Sbb kami pergi snd2 maka kena tipu hehe.

nana- aip jgn la seriau, best actually gi india ni, cuma para pengelentong tu yg tak senang duduk.
Bangunan2 depa semua cantik2.

wantie- hahaha adoi ado hati boboi nak kekoh idung ore.. kerat idung sejuk dia tu baru tau hihik.

Banyok lg sambungan, mcm takdey jah sbb jumaat mggu dpn travel lg huhu.

: Ady :: said...

Sebelum komen.. first aku nak bagitau sangat leceh lar nak komen kat blog hang nie.. dan nak continue baca entri.. hang set lar pop out komen.. baru lar mesra pengomen.. hehehe..

Okeh nie komen aku:

Aku raser desakan hidup buat dorang tu jadik kaki pembelit.. penipu dan putar alam.. ko pernah tengok citer slumdog millionaire.. memang samer jer lifestyle dorang macam yang ko citer.. menipu dan membelit tu dah jadik satu skill wajib for survival agaknya.. jadik dorang rasa itu perkara biasa dan tak ada salahnya.. tapi kan.. biler baca kisah ko nie.. aku antara kesian ngan takot lar nak travel kat sana.. asyik kena tipu.. silap haribulan temp naik aku jerkah sumer sekor².. giler tensi..

-kakpah-

cik kodok said...

kak pah- time kasih atas cadangan.
Aku dah lama gile tak edit belog.. nnti aku blk beijing ni aku edit tang utk popup komen tu naaaa? :D

Ha ah aku tgk slumdog millionaire & kat sana aku nampak jgk slum dorg tp yg kecik je.

Tu la dorg terdesak sebenarnya.
Korupsi merata2.. pemimpin besor2 tu pun mcm dah tak blh buat apa ++ yg kaya makin kaya.. yg miskin makin miskin. Yg kaya turunkan kekayaan & yg miskin wariskan kemiskinan.

Mmg dorg takde system kat sana.
Termasuk sistem jln, sekolah & bla bla.
Tak sure bantuan utk dorg cemana,
tak mcm malaysia ni untung.. tak mampu org bantu sana sini.. tak puas ati.. ngadu kat paper/tv.. hehe.
Badan2 kerajaan malaysia pun banyak tlg bg bantuan kewangan segala.. tp kalo kat India snd2 la kaedahnya.

Anyway, walau kena tipu.. aku nak gi india lg hehe.

Mia said...

akak nak tanya, tempat yang u all gi kat fatehpur sikri tu kan, buland darwaza yek ?

d highest gerbang in d world ?

betul gitu ?

ada sorang forumers ni advise akak jangan miss dat place ..