Thursday, 3 March 2011

India Day 2- Kena Kelentong!

26/2/2011 (Sabtu).

Kami decide amik prepaid taxi pukul 3.30pg sbb tgk timetable train tu ada pukul 5lbh & 6lbh ke agra (203km).
1cab mmg muat 5org je tp oleh sbb kami 5org nak jgk sumbat dlm 1keta maka kami kena byr extra 100rupees.
1cab 420rupees + 100rupees ke railway station.
Kami bkn dpt cab yg chantek tu tp yg buruk van tu which is duduk kena rapat2 la.

View kat delhi railway station.. semua tidur bergelimpangan
(ok lah acceli aku dah cerita kat 1forum ni maka aku copy paste kat sini je la cerita nya ek heee).
Subuh2 hari Sabtu masa kitorg smpai delhi railway station tu kena paw.
Turun je prepaid taxi tu, ada org tanya dah ada tiket ke belum & tahu ke nak beli tiket train ke agra kat mana,
so kitorg ckp takde, tak tahu kaunter mana & so dia kata xpe dia tlg tunjukkan arah & bwk kitorg naik tingkat atas.
Bila smpai tingkat atas, ada lg sorg mcm sekat tak bg kami gi kaunter & dia kata kaunter tiket dah tutup ke, masih tutup lg ke camtu la kot.
Dia kata semua tiket gi agra sabtu & ahad dah abis sbb weekend.. org dorg snd pun ramai nak gi sana,
kalau tunggu pun.. mmg dpt waiting lists.

Chai tea- sj je bg nak amik ati kitorg tu ceh!
Dia kata takpe, nnti dia akan tlg kitorg ke tempat yg blh dpt kan cab so semua pergi dgn beg2 berat bagai.
Nenek siap duduk antara gear (3org kat dpn) & 4kat belakang, mcm sardin
Driver cab tu minta 400RS tak silap pastu yg tlg bwk kitorg ke tu minta 200RS je utk ke tempat 'yg blh tlg kitorg dpt kan tiket tu'.
Scarry gile la sbb cab tu bwk masuk lorong2 yg kotor bagai tu.
Kitorg dah curios dah ni & bila sampai, kitorg saspek org tu bwk ke Travel Agent huhhh!  
Ni la ofis si putar alam tu!
Tp si Nenek & Arwien amik jgk pakej gi kashmir sbb murah la pulak!

TA tu (tak ingat nama tp belina sempat snap gambar dia walau pd awalnya kami tak blh amik gamba dlm tu- takut la tu kot!) suruh naik cab je sbb semua train xde tiket @ waiting lists.
Tak berbaloi naik tghari, nnti lambat sampai agra.
Dlm 25min diskas, tiba2 driver cab tu suruh cpt sbb dia blh tggu 15min je tp TA tu kata xpe lah blk dulu so oleh sbb driver cab tu
tggu kami.. kena charge lg RS100.. (rasa mcm cilanat btul... dah kena dah niii, ada waiting charges bagai pulak!)
Lps ujan.. jln licin.  Masih banyak cab gitu di sana
Bila kitorg nak blk ke railway station, dia kata KAT LUAR TU BAHAYA, KORANG TAK TAHU DELHI NI KALAU GELAP/MLM BAHAYA.. MCM2 BLH JADI.. LG PUN JAUH JGK NAK KE RAILWAY (lbh kurang gitu la dia kata.. kwn2 lain tlg la betulkan huhu).
So kami pun kata mmg betulpun, takut jg nak ke railway sbb baru 5lbh... bila kita suruh TA call cab lain, dia mcm ngelat2 gitu.

Sudahnya lps gaduh2 & bargain bagai 2jam lbh sbb no choice.. terpaksa la kami byr duit cab RS2500 sorg utk ke agra
Rasa mcm nak menangis sbb saya tau masing2 bawak sikit je.
Imagine la saya bajet dlm 500RS je paling mahal pun naik train ke agra
Mula2 dia kira dlm USD tp kami suruh convert ke rupees.

Inilah cab 2500rupees sorg.
Selesa tp tu la mahal nak mati huh!

Pastu siap offer pakej agra-jaipur-delhi pulak, masa kita blh plh sendiri nak kat satu2 tempat tu berapa lama.
Katanya harga dia dah murah tu.. ek elleeeeee.. kepal otak berjambul diaaa
Mahal gile.. kalo camtu bkn backpack namanya tp jln dgn TA ceh!
Tiap2 kali kami bargain, tiap2 kali tu la dia tekan calculator- kompim nak kira komisen dia & geng2 tu.. huh!


Maka dgn hati yg sakit, pergi la kami ke agra dgn kehilangan RS2500 sorg!
Kalo 1cab charge bnyak tu, kami consider je lg... ilang duit camtu je.


Slh kami juga sbb tak studi psl cab2 bagai ni


Itulah kisah kena paw.

7 comments:

Kehelan said...

mula-mula ingtkan deida pi ngn travel agen.... sendiri arrange mmg berani laa

ada mokhtar said...

Scary nye... penuh penipuan je diaorang ni..

cik kodok said...

kay- heheh backpack je.
Guna Travel agent maunya abis lbh 1K!
Kami gi tak smpai 1K pun, siap wat blk balance lg.

ada mokhtar- tp itulah namanya pengalaman.. gi lg pasni more carefull dah la ;-)

ayahana said...

jom la ke europe plak :D

NedLi Sakurai said...

wah... scary..cam gi indon, penuh dgn penipuan (^^ ')..nasib abik x kena culik.. huhu

cik kodok said...

abe parouk- gi europe kena pakai duit banyak :-(

nedli- tu la psl, lg pun slh kami jgk sbb tak tgk dgn mata kepala snd samada betul ke tak kaunter tiket train tu bukak @ tutup.

: Ady :: said...

aduihhh.. gerammnyer aku bacer.. itu lar dia biler sendiri² di negara orang.. pompuan lak tu sumer.. bahaya di hujung tanduk.. eii takot..

-Kakpah aka aidiena-