Saturday, 6 June 2009

Hiking @ Broga Part 1

Hiking @ Broga Part 1

Date: 6/6/2009 [Saturday]
Venue: Broga Hill, Semenyih
Hill's Height: 390m

Aritu aku gugel tempat2 utk jungle trekking/hiking then terjumpa map BROGA HILL
& yg lawaknya aku tatau langsung kewujudan Hills ni b4 ni.
Ada la 2 3bukit yg jmpa tp ni mcm attract dgn this hill so aku & ezza decided gi Broga.
As usual la gamble.. just baca info kat tenet sket2 hahaha!

Signboard to Broga [aku pon baru tau kewujudan University of Nottingham neh kat mesia huhu]

Bertolak 7am from Setiawangsa.
Siap bwk map & direction psl xpenah gi pon :p
7.55am smpai tu pon setelah lost sedikit [sedikit ajer sbb driver expert wahahah]
Parking full hokkeh?


Start mendaki

Ye la dorg daki b4 subuh lg nya psl nak tgk sunset.
Aku xbajet nak tgk sunset pon.. just bajet nak berhiking eheheh.

Ramai ah plaks turun, tgh tggu turn nak daki neh

Start mendaki 8.03am [dlm info, blh smpai ke puncak dlm 45menit hahaha].
Xbest sungguh track yg mula2 start tu sbb tanah mcm berbatu2 besar & menyakitkan.
A bit challenging time lalu btul2 sebelah gaung yg dlm.
Aku geli muntut sgt2 sbb aku takot hooo!
Ter"imagine" camne kalo jatuh gaung.. huii nauzubillah!
Bila la agaknya perasaan PHOBIA TINGGI aku nak ilang eh? :-(

Broga- bukit lalang

Aku xtau le pesal bila mendaki je, aku jd cpt penat. Si ezza x pulak camtu.
Tp bila lari di jln yg straight, blh je lari melebihi 300 meter.. argh aku kompius.
Ptt bila blh lari, stamina naik bukit pon kuat gak aa ehehehe [xleh terima hakikat]

Lepak luh

Kat mana2 tempat lapang skit, musti stop psl aku penat hoho ++
ramai yg turun dah [kitorg baru naik ngeee],
so kena tggu turn.

Asal jmpa batu je musti posing ngaaa

MOSTLY yg hiking adalah Chineese.
Melayu blh dikira le dgn jari bape kerat.
All the way aku daki tuh.. kalo kira2 xsmpai 30org pon Malay huhu.

Chaiyookkkk! Thanks to cameraman yg volunteer nak snap gambo kitorg :D

Mostly Chineese hiker yg kitorg met tu sgt2 frendly & baiklah.
Siap offer snap gamba kitorg lg [kesian kot sbb org len gi dlm geng2 yg ramai,
tp aku gi berdua je wakakaka].
Ada yg senyum & tegur2.
Aku tggu gak melayu wat camtu tp xde huahuahua!
[err kat part 1 ni la xde hehe]

Broga Scenery [suka sgt amik gambo lalang ekekekek]

Sesambil tggu turn naik, snap gambo2 scenery luh [bnyk gambo kitorg je,
nama lg mencapub huarghhhsss3!]

Peace [lama aku duduk neh psl takot nak berdiri sbb nya jln tu agak curam huhu]

Gambo atas ni ialah ketika aku rasa sgt takot nak berdiri.
Btul2 tgh2 laluan org jln tuh tp aku xdulik, aku takot :))
Lama gak duduk kuang3!

Broga Scenery

Scenery kat atas ialah baru kat 1/2 way.

To be continue.....

4 comments:

ezza erisa said...

pstt...sunrise ..hehe
sunset tu matahari kejatuhan.

deidaa said...

Alamak malunya.. huahuahua tp aku toksir edit buleh? :))

Emy said...

eh mmg best la.. aku tak tau pn kt broga ada aktiviti mcm nie.. selalu aku lalu jek.. U nottingham tu mmg dh lama situ, ms aku dok kajang lg dh ada..

deidaa said...

-emy- mmg dah lama benar ke wujud university tu?
Aduh ketinggalan btol lah aku ni.
Ko gi ah broga tu...
budak2 tecit pon ada daki tahuuu? :D
Very the mencabar hoo!