Wednesday, 24 June 2009

Bukit Cerakah Part 2

Bukit Cerakah Part 2

K lps turun dari Bukit Sapu Tgn tuh,
laju je la turun nya.. 20menit je... naik almost 1hour hihi.

Sungai Air Kuning [tp airnya itam.. blh x?]

Rest plak mkn kacang si apiz- masing2 penat.
Teruskan jln kaki ke Empangan Air Kuning.. daki lagik!
Tp xcuram sgt la mcm td but still "sesak napas" haha.

Empangan Sg Air Kuning

Reached there.
Just tempat fishing, just ada 1 perahu duk mancing.
Aku bergambo as usual.
Nuting interesting, teruskan pejalanan.

Menuju Sungai Baru

Ingt nak trekking tp ada 2jln which is a bit confused.
Takot sesat so kitorg decide xmo "menyesatkan" diri if sumething happened.
Dlm utan tu.. bkn leh wat memai.

Tidak berhasil treking ke Sungai Baru :-(

Jln lagik jumpa tmn cendawan tp xnampak pon cendawan nya.
Replika cendawan yg besar gabak tu ada la & cili spt gamba di bwh :D


Raja cili

Then dpn skit ada menara.
Lepak naik menara.
Sgt le tinggi... tp aku berjaya gak smpai puncak.

Guess where am I? :D

Sape kata PHOBIA TINGGI mcm aku xleh sahut cabaran?
Aku wat gak even slow gile masa nak naik & turun.. ngaa!
Ezza pon berjaya smpai atas tp si apiz smpai tgh dah pengsan.
Apa daaaaa :))

Atas tangga menara

Then turun kat tgh, mkn ah sat.
Itulah pentingnya bwk bekal.
Aku as usual la ROTI WHEATMEAL + BUTTER + JAM :D

Ku menuju puncak - gayat wooo!

Rest 10menit.

Jln & terus jln smpai jumpa Taman Rempah Ratus.
Si apiz tu lah beriya beno nak gi sana huhu.
Aku blank jap psl dia PURE KL tp kenal segala mak nenek jenis pokok.
Aku ORG KG pon mmg dok tahu haihhhh!

View from puncak

Teruskan perjalanan.
Agak jauh dah perjalanan tp xde hal sbb jln mendatar.
Then tetiba bas tu stop so apa lagi naik ah.
Lalu lah perkampungan budaya bagai tp bus stop kat last skali kat mancing.


Hafiz tido? Nak gi hiking ke nak tedo? Nak tedo, kat umah la wei wagaga!

Then patah blk ke tempat rempah ratus jln kaki smula ekekek baik supe xyah naik bas dok? :p
Then again bus lain lak stop so naik agik stop kat umah 4musim.
Tp kitorg xmasuk psl dah mmg musim panas, masuk wat mende? :p
Teruskan perjalanan.. huii terjumpa monyet bnyak giler.
Sekor tu pergh, garang ok mukanya!
Si apiz bg kacang.. muka dorg mcm cuak je.. aku lg cuak huahuahua!


Merenung tahun dpn

Lalu dpn kat burung mende aku tatau.
Tp merah matanya.
Bunyinya pon sgt horror!
Xde petunjuk ke burung apa? Pelik tul lah bukit cerakah ni!

Burung mata merah yg menakutkan

Jln lagik, baru nampak tempat main paintball tp xmasuk ah.
Lalu animal farm pon xmasuk psl kitorg bkn nak gi tgk mende2 tu pom,
mmg nak gi HIKING SEMATA2! :D

Ku di sawah spt kg halamanku sj

Last tempat lepak ialah kat sawah.
Xberjaya amik gambo 3org psl mcm xde sape blh tlg amik gambo huhu.


Kitorg dlm tu 5hours.. walking all the way
[naik bas tak kira psl naik then turun ujung pastu jln balik ke tempat naik bas.. ahaks].
Ada le kot dllm 9km aritu hahaha [aku baca mana ntah, dia ckp 9km!]
Aku lak lupa bwk step counter iskkkk!

Next time dtg lg kot... wat sky trek plak - i bet myself :D

SEKIAN!



2 comments:

NedLi Natalisz said...

waa.. dah pg bukit cerakah? tak naik beskal ker?

deidaa said...

Cik nedli-- sila refer Bukit Cerakah Part 1 utk mengetahui kenapa kami tidak berbeskal :p