Thursday, 2 April 2009

HKL 17/3 [Day 4]- Rabu [Day After Operation]

HKL 17/3 [Day 4]- Rabu [Day After Operation]

Sambung blk ah cite sakit aku ni hehe.

Pg segerombolan doc. dtg cek.
Katanya "she's look so pain wif her wire... i think after this u just remove it"
Ngee thanks a lot doc... mmg sakit gilers pon mende alah wayer dlm idung & tekak aku tuh.
Usually lps 2 3days after operate baru buang tp aku xtahan sgt!
Sesambil misi buang tu, telinga aku duk berserabut dgr patient katil sebelah pot pet pot pet dgn family dia... xrenti2 dtg melawat, can't understand! Misi2 yg keje HKL pon dtg lawat gak tanpa kira masa.. dgn misi2 yg melawat sekali wat bising! Wuddehollabackgurl huh?

Aku duk minum 2 3sudu air masak je sbb tekak perit.
Dkt tghari baru misi dtg buang wayer... pergh selesa la skit!

Sempat lagi peace.. sakit ni wooo!

Patient katil sebelah tu berlagak nak mamP*S [opss sori yeah aku sgt sakit ati nih.]
Dia duk ckp "kita xguna PCA nih. Kita sakit tahan je la. Xmcm patient tu.. sakit sikit tekan PCA.. sikit2 tekan.. mcm org lalok!" FAKIT!

Aku terasa sgt sbb aku la org yg sokmo duk tekan PCA tuh! Whut do u expect huh stupid?
Setiap patient sakit nya lain2.. hang blh tahan sakit duk dendiam sudah la.
Nak main perli2 aku lalok lak.
Aku diam je la, aku xcite kat mak aku pom.

Ptg tu ada bdk praktikal dr Kolej Mahsa dtg suh buat exercise dtg sekali dgn doc. yg suh exercise. Dorg kata it's good sbb biasanya patient lps operate.. mls nak bergerak.. asyik baring je [aku le tu.. kikiki]. Dorg ajar ah cara cemana nak bgn tp aku bgn 2 3min lps tu rasa pening then aku baring blk [penin sbb aku duk tekan PCA tu je].

Ptg tu mak aku report kat misi yg kitorg dah xtahan sb patient sebelah bising amat. Dia berbisik kat mak & ezza yg diorg kat luar pon xtahan bising. Nak tegur serba slh sbb "sister" kan sorg dorg takot. Adjust punya adjust.. alhamdulillah ada single room kosong. di bilik 7. So tang tu gak pindah bilik. Sedara mara patient sebelah pandang je masa misi tolak katil aku & angkut dgn locker2 nye sekali .. haaa buat la bising suka ati korang.. xsakit dah ati kitorg ni tau? :D

Mlm tu tedo dgn aman. Aku mkn secubit pisang yg ezza bawak & xlama kendian aku muntah beriya xingat dunia smpai kena tedo letak pale dlm plastik muntah.. perut rasa mcm nak pecah huwaaaa! Dkt kul 12pg baru tedo dgn aman huhu.

Pelawat on tghari rabu [ikut turutan]:
  • Kak Mie- Thanks dtg, menapak dr chow kit tu huhu
  • Besan mak aku- dtg dr Sg Buloh. Dia ckp ptt anak jg mak tp ni mak jg anak.. kekeke!
Pelawat on ptg rabu [ikut turutan]:
  • Abe Mi [one of my sedara]-- dia ckp "kekampungan sunggoh family katil sebelah" huah huah huah.. ye mmg xdpt dinafikan.. VERY THE KAMPUNG TP BERLAGAK BIJAK TP BODOH.. wueksss!
  • Itek megik- rasa mcm nak tutup muka psl nya laki tuh dtg lawat, aku xpenah bukak hijab aku kat laki [since aku fully bertudung la], dah le keadaan teruk camtu isk3!
  • Kak hana- setelah 2 3bln xkontek psl nya aku majuk [ingt lg woo ayat dia yg sgt mengguris ati aku].. but it's ok le let gone be bygone :-) Skang dah ok heheh tp aku still usik dia dgn itik megik even dia xsuka.. ekekke mana tau xsuke tu yg suka esok2 kan? :D
  • Tengku7- tetiba muncul bwk sebakul buah kekeke. Terkejot le gak psl nya dia xde ckp nak dtg ke apa.. wat seperais le nih.. heheheh. Borak2 dgn mak aku psl org katil sebelah yg sgt annoying. Mcm2 lg lah cite eheh.
  • Ezza- mek yg dtg tiap2 ari tanpa jemu konon2 nak tgk sgt muka aku lps operate.. ape kes lak nih? miahahah. Mlm baru blk psl duk tlg mak aku settle pindah bilik.. hehe. Aku suroh dia belikan pisang kat aku.. ade ke ptt? :))
  • Emy- Mek ni lg la dtg dgn slumber gila. Tnya aku mcm2 psl sakit smpai aku dah xlarat nak jwb dah sbb ada soklan aku tatau jawapan. Baik tnya misi je.. hihi.
  • Juddin- lps emy ckp juddin ontheway, aku ckp "biar betol?". Xexpect pon pakcik ni nak dtg :p Slumber je nak amik majalah aku huhuu :D [dah le dtg paling lambat, blk paling awl plak tu ngaaa]
Tu je la.. kalo kurang layanan dr aku @ mak aku ke.. hrp maap la ye semua korang ;-)
Aku tau korang xselesa sbb sempit.
Mak aku siap pesan"dtg lagi yea?"
Ada yg angguk :))
Aaaa? Biar btol mak aku ni? Tuju kat sape aku tatau la.. kekekeke!
Thanks la sudi melawat, terubat la jgk jiwa raga :-)


10 comments:

*shay* said...

sempat lagi dia posing yerk... tak lalu nak tgk gambar dieda nih, kecut perut kita... harap dieda cepat sembuh la yerk...

catataninie said...

Salam,

Thanks 4 the comment.

tak tahu kenapa ur comment masuk kat spam. u know what?, mula2 Dr suspek i kena ovarian tumor, masa tu memang la sedih sgt... tapi after MRI and CT scan, alhamdulillah, cuma ovarian cyst... the problem is, my cyst is growing... tapi, ur cyst lg besar..

yup, i'm also searching for the ovarian cyst info... i buat follow up kat hospital pakar sakit puan, this hospital is special for gynecologist, di bumi matahari terbit...

eksp said...

uiks...

aku datang, ko tak citer pun ek... nih yang buat aku terkecik hati nih... aaaa.....

deidaa said...

-shay- ahahaha yg melihat lg xlalu,
apatah lg yg melaluinya ni :p
Thanks anyway ;-)

-inie- oh masuk spam.. ptt la.
Mcm susah sikit la nak komen kat wordpress tu.
Jgn sedih2 inie.. face it positively k?
Mmg la cyst tu membesar sbb cyst tu aktif. Mine pon membesar dats y xnyempat2 go to 2nd opinion, doc. gyne takut cyst tu pecah which is blh bg kesan lg teruk, if operate pon very complicated la.
Accually till buang jahitan aritu pon doc. x kata mine is cyst.. misi2 pon xsure apa.
Dlm summary letter tu, doc. just tulis ovary tumor [something like dat, xingt lah]. 30/4 ni kot doc. will tell apa mende.
So inie nak operate @ cari other alternative?
Oh Inie kat jepun, ptt la.. ingt sape yg slalu visit dr jepun :-)


-hilmi- weh ko ni xsabar2 la.
Ko tu lawat ari apa, cerita aku tu ari apa?
Aku majuks la dgn ko :-(

catataninie said...

oo.. i c, hope results on 30/4 boleh buat u smile..

so far, i have no plan pasal 2nd alternative, dok kat bumi japan ni ape yg i boleh buat... if, nak jumpa doc lain pun tak perlu rasenye, sbb di hospital tu, semuanya doc gyney...

pasal operation pun belum pasti lagi, if grow > 5 cm, than baru fikir pasal operation...

cuma risau if i need to remove my cyst, warded for a few days... wah... pity my family...

deidaa said...

-inie- stay kat jepun tu sorg2 @ dgn famili?
Kalo dgn famili xde masalah sgt,
dorg blh tgk2 kan.
Kut2 kalo stay alone... mmg la agak susah sikit sbb lps operate mesti ada org kena jg mkn minum kita.. nak buat snd ofkos la xlarat.

Kat mesia ni kalo 2nd alternative tu rawatan tradisional la. Makcik sy aritu bwk gak gi berubat dgn ustaz tu tp dia ckp "adik kena percaya, kalo xcaya xjd".
Ntah le sy ni mmg pyh skit nak caya rawatan tradisional ni heh.

Eh nnti sy add link inie blh?

catataninie said...

as i said "pity my family"...

my hubby & 3 kids... kesian kat diorang la... my hubby study kat sini...

tapi, blm sure lg... need to discuss with my gyney...

yup... please add my link & i'll add ur too...

so, skrg u bergantung pada ubat @ just follow up???

deidaa said...

-inie- ops sori tak perasan stay dgn hubby & kids.
Actually xbaca smpai abis lg kat wordpress inie tu.

So gyne inie ckp apa psl cyst tu?

Sy xde bergantung pd ubat.
Lps discharged dr wad... misi just bg painkiller je.. tu pon mkn dlm seminggu lps tu x dah.
Now 2weeks dah, still sengal sikit2 tp blh la nak kuar jln2 bg exercise, tp xleh lasak la :-)

Emy said...

wei kak wa tak dtg melawat ko ker??

deidaa said...

aik baru perasan ko komen emy :p

kak wa dtg tghari khamis,
tu pon sbb dia lari dr ceramah opeh dia :))