Sunday, 5 July 2009

My 2nd time to FRIM- part 1

My 2nd time to FRIM- part 1
Entrance-trekking-hiking to canopy walk- turun canopy walk

Date: 4/7/2009 [Saturday]
Venue: FRIM, Kepong
Attendance: Myself, Ezza, Whooz, Emi, Hafiz, Shuria, Mohazam, Zila [Adik Ezza] & Baizura [Adik Whooz]

Di information office mendengar penerangan mengenai canopy walk & membeli tiket

Ni 2nd time aku gi FRIM.
Acceli 4org je nak ikot sebenornya mula2 tu iaitu aku, ezza, whooz & emi psl whooz & emi nak trainkan diri supaya mendaki tempat rendah2 dulu sebelom gi tempat yg mencabar.
[eleh ada ati nak train org.. padahal masa gi jugra aritu, si whooz yg pimpin tgn aku naik bukit wakakakak!] :))

Last2 ajak punya ajak, ramai lah yg menjoinkan diri hihi.
Ajak gak kwn laki aku tp asyik 50-50 je.. kecewa aku :-(
[see.. ingt "org tu" je ke yg ada geng? sudah la hang! huuhu edisi membalas dendam] :p

Ni 1st time aku jumpa dgn MOHAZAM & BAIZURA ;-)

Di board to canopy walk

Semua berkumpul di Shell Tmn Layang2 Kepong.
Ptt kul 9 tp biasak aa bila ramai2 musti lambat :p
Ada eksiden lak time tu [baca paper td, wanita cina putus tgn tp xmeninggal.. oh tidakkkkk!] :-((

Marilah kita memulakan trekking & hiking

Bila smpai, semua get ready utk hiking.
Beli tiket luh siap2.

Ada sesiapa yg penatkah?

Start trekking 900meter [jln berbatu batan].
1st time dulu agak penat la sbb xfit lg so aku faham la this time utk mereka2 yg gi 1st time [kecuali aku & ezza].


Whooz dgn tripodnya :D

Aku pandang belakang supaye kwn2 tidak di tinggalkan [kecuali emi & whooz yg mmg berada di belakang utk snap gambo] :p

Air sapekah yg berbuih ini? Sape lg kalo bkn incik hafiz supaya mendapat EXTRA POWER dr EXTRA JOSS :D

Smpai lah kami & akan start mendaki menaiki tgga di dlm bukit.
Time inilah peluang mereka utk berehat seketika bg yg penat.


Inilah grup kami this time
From left: Mohazam, Ezza, Shuria perkasa itam [tp nape pakai baju merah lak? hihi], Zila, Emi, Myself & Whooz.
Sit from left: Baizura & Hafiz

Sessi bergambar jg dilakukan di situ.
Trekker2 lain yg lalu lalang pon senyum je sbb whooz siap guna tripod :p

Yeahhhh cabaran naik bukit with stairs sudah bermula :D

Sessi mendaki bermula & cabaran ketahanan kaki bermula.
Si pengetua [ezza] laju je di dpn meninggalkan shuria yg sudah kepenatan.

Posing timeee! [awat mohazam berada di sebalik pokok itu?] :p

Ayat shuria "aku dah mula malap ni" oh kelakar sungguh lecturer sorg ni :p
Maka aku menunggu shuria berehat for a while.
Malap2 terus kang.. tak terangkat plak aku hihi.

Aku yg poyo! :D

Slps seketika berehat, mendaki lg menaiki tgga.
Aku suroh ezza pulok tggu shuria sbb dia yg bertanggungjwb ajak cik shuria.
[semangat sungguh lecturer itu smpai beli kasut baru tu waaa ckp lu] :p

Muka2 kepenatan.. aku xpenat sgt sbb dah 2x trekking kat sini hihi.

Aku mula ke dpn.. skali tak nampak geng2 lain pulak.
Tggu lah seketika di atas.

Mkn dulu psl ada org pening & nak muntah.. sebbaik aku bwk cakelat.
Moral of the stori... bwk lah manisan okeh? :D

Sekali bila mereka [ezza, shuria & zila] smpai, si zila ke"pening"an &
sudah tiada darah di mukanya.. hoho!
Maka incik hafiz menyuruh mkn cakelat kalo ada tp mereka ketiadaan cakelat.
Sebbaik aku mmg sokmo memabwak cakelat ketika hiking/trekking
[walaopon cakelat bodoh2 je].

Nak beli energy bar aku xmampu psl mahal sgt- brapa belas hinggit ntah.
Nak beli Sneakers/Mars bar tu aku xsuke sgt,
tp akan paksa diri suka gak 1day- tggu camping le kot :p


Chup.. aku mmg xsuka cakelat okeh.. member bg Hersyes 2thn lps pon berlambak lg dlm peti ahaks!
Aku mkn ketika keperluan mendesak spt masuk utan sahja :D


Platform b4 naik canopy walk

7 8menit jgk lah berehat supaya pening zila ilang &
supaya ke"malap"an cik shuria bersinar balik :p
Whooz, emi, mohazam & baizura maintain je aku tgk.
Hafiz tu toksah ckp ah.. stok milo berlambak utk dia sorg je :p
[aku lupa la kan nak bwk milo, 1st time gi FRIM arituh aku bwk 4kotak milo,
mmg abis... kekekek]

Maintain dah aa naik jambatan nih psl dah 2nd time.. siap blh tgk bwh lagi :D

Setelah melepaskan penat lelah, sambung skit je lg- jln xsmpai 3menit pon,
dah smpai platform utk naik canopy walk.. adeh :p

Lepaks lg sesambil nak berposing :p
Ketika menuju naik tangga,
digicam aku terjatoh gedebuk- biasale aku kan careless.
Sebbaik bkn jatuh dari canopy walk wuuwuwu!


Di platform kat canopy- tu ah hafiz xmo sgt masuk dlm gambo, pdn muke kena snap gambo kitorg :))

This time aku maintain masa lalu canopy psl dah xgayat mcm 1st time.
Aku xsure sape yg gayat sbb semua control cun & macho je.
Si apiz lg la "gayat SIKITTTT JEEE" ye ke? Kihkihkih larikkkkk! :))

Canopy ini adalah sepanjang 150meter
& 1000 meter dari paras laut :D

Yeah, berjaya sudah... moh kita turun!

Smpai ke last platform,
aku jln dulu supaya aku blh snap gambo emi & whooz.
Ye aa sian le dorg, asyik2 duk snap gambo kitorg je huhu.

Mari kita pakat turun ye kwn2? Jgn tinggalkan geng2 anda sendirian huhu.

Setelah semua turun, tiba masa utk ke trail berikutnya samada trail jauh @ dkt.

Ok lah.. to be continue @ next entry :D

More picas @ http://gepren.fotopages.com

2 comments:

Anonymous said...

Minat yellow yeah?
Sebab perati banayk je pakaian yellow.

Rajin sungguh cik deidaa ni masuk hutan ye?

-angah-

deidaa said...

Huii stalker ke apa angah nih? :D

Nikmatilah hutan sebelum ia musnah hihi.