Friday, 8 April 2011

Buruk pun buruk lah kancil~

Sejak akhir-akhir ni kereta ku banyak sgt memberikan masalah padaku,
lps repair pun jadi balik.  Perabis duit aku jah.. aku bukannya idup utk merepair kereta je huhu.


Ikut hati nak beli kereta baru tp fulus nya kureng!
Setakat nak tangkap Saga FL (saya sukeeee!) seketul tu aku mampu la tp abg aku tak kasi beli sebarang PROTON- ye lah dulu2 dia pakai proton.. dia tahu lah kan.
Perodua mmg tak masuk senarai aku lah, atas sbb2 tertentu hehe.


Keta import?  Gulp aku telan liur.
Org kata, nak pakai kereta biar la beli atas kemampuan snd.
Ni gaji setakat 2-3K kaluuuu.. jgn lah berangan hehe (ckp kat aku snd la, karang aku ckp camni ada yg mengata depa.. haih).
Kalau sape2 pakai compact car then transform to yg lbh besar, mesti "culture shock" hee.

Tp kalau sape2 nak top-up kan sebarang RM300.. aku nak beli lah jgk hehe.
Dah ada beberapa list (tak blh la bgtau, nnti org kata aku perasan jah lebih tp duit tak ada).
So diam2 sudahhh dgn kancil burukku!

PAKAI KERETA=SPARE DUIT UTK SEBARANG KEJADIAN TIDAK DIINGINI 

8 comments:

NaNa said...

kita pn dh byk kali tuka kete..last nih SAGA BLM jek laa yg mampu...mmg ada org kata proton kureng...p ahaha..pakai jk laa..:)asalkan leh gerak g memana

Aida Salleh said...

alamak....sedihlah sbb ramai org suka mengata kereta proton...huhuhuu...akak ni memang setia dengan proton sejak dapat lesen dulu...dari iswara ke wira dan sekarang waja...org kata macam2 pun takpelah...yg penting bila tepuk wallet, wallet sebut proton je mampu buat masa ni...huhuhuu

cik kodok said...

nana- mmg la.. sebenarnya suka saga since teman mak test drive 2thn lps, pastu kuar pulak FL.. mcm kiut je.. tp kalao lg murah lg lah ok hehe.
Ada masalah tak pakai saga?


k.aida- heheh.. betul k.aida, sy bgtau kwn2 ofis.. mati2 tak bg beli saga.. suh amik persona lah, exora lah (selain saga katanya) pastu duk sebut vios, city, swift, mazda.. ekskius me...... kalao gaji sy 6 7K sebulan, takde lah sy pening2 plh saga tuh.
Xpe le kak aida, yg nak guna kita.. bkn org lain hehe.
Kak aida tu mampu je.. sj je tanak tukar... larikkk!

Mia said...

orang kata, kete ni, mencerminkan status .. kunun2, lagi besar kite, lagi hebat lah kite ..

tapi, tak koser le, akak nak layan kan !!!

pastu, sakit pening kete, sape nak jawab, tuan punye kete jugak !!.. so, pepandai le, ukur kete ngan poket sendiri, keputusan di tangan kite ..ok, dekda .. hehe :)

pstttt .. first kete akak dulu,saga yang first kuar tu, second hand, elok je pun ..

NaNa said...

dieda: dh 1 lebih pakai setakat nih xdek masalah...lg pun kureng guna kete..sebab g keje pn jalan kaki jek...tgk SAGA FL tu mmg lawa laaa....eheee

cik kodok said...

kak mia- hahah ha ah mmg la org akan pk kete tu melambangkan "gaji" seseorg tu. Kalau setakat anak2 ATOK ATIN pakai besor2 tu tak bangga lah.. duit mak pak mereka.. kekeke (ayat2 dengki kedengaran di situ haha).

byr la setakat mampu kalu blh tp sy rasa dah pilih keta lain which is bkn keta malaysia. Mmg masak la nak membayarnya nih tp tatau la jd ke idak, ngeri nak pk utang bertahun2 lamanya adoiii.. tp SAGA ttp di hati huhu.


Nana- makkk oiii gi keje jln kaki.. ni yg rasa super duper dengki ni haha. Save bajet yg teramat! Kalo la jd nana.. mmg tak pandang keta mahal sbb jarang guna.
Tu aa kan.. FL puteh tu kiut gile aiyahhh.

Mia said...

cer citer, cer citer, kete apa tu .. :)...

Mia said...

cer citer, cer citer, kete apa tu .. :)...