Tuesday, 30 March 2010

Dubai Day 5- Evening Desert Safari

Dubai Day 5- Evening Desert Safari
26/1/2010 (selasa)

After went to ANTIQUE MUSEUM... me, mummy & che su rushing plaks sbb nak gi EVENING DESERT SAFARI laks kat padang pasir.

Dlm 4WD kat belakang dgn mummy

Bila smpai umah, perasaan mls dtg which is aku asked my SIL- "blh x kalo xgi? @ blh x pospon ari lain?" heheh bkn pe.. penat ler!
Tp gi lah jgk.

Signboard to oman

Driver tu nama Mansour.... dr Kerala India.
Dah lama dia stay dubai tu.. tp ada anak bini dia stay di Kerala.
Dia fetch kitorg kat umah.. kiranya regular driver SIL aku sbb sape2 nak gi dune bashing...
mmg panggey dia je.. ++ dia bajus :D

Padang pasir

Che su aku duk dpn- aku baru nak duk dpn hehe.
Tp xpo lah sbb che su aku intebiu mansour tu hehe.. tggu aku intebiu jgn hrp le.. speaking pon berterabur.

Pity this camel.. kena kurung je dlm tu.. lalat bnyak kat idung nya.. mcm terbiar je.
Tp bulu dia mcm karpet ok.. hehe.

Pejalanan dr umah ke tempat tu amik masa 30menit gak aa ++ dia bwk selow je dlm 80-90km/j heh. Sanun paling laju 120km/j.

Helang

Smpai2 je xramai lg org.
Kena gerak together la.. so kitorg decide jln2 dlm tu.
Tgk unta, helang & pony.

Che su & mummy

1st time tgk pony tu... aku takot gak.
Org yg jg tu siap ckp "don't worry, he won't bite u".
Lah mmg la tp masalahnya aku xbesa kekeke.
Tp mmg jinak menatang tu.. rasa nak blk bela kat umah je :P

Pony tp che su aku kata ni kaldai.. isk lain le kaldai dgn pony huhu.
Tp this pony mcm bodo2 gak ah.. bleh duk situ without do nothing.. bergerak pon sikit2 je huhu
Time aku onthe way ke pony tu.. pony ni termenung je blh tak? hahaha

Pony ni berkenan kat aku hehe

Ptt 4.30pm tu dah start journey kat dune tu tp mansour tunggu org which is nak penuhkan 4wd dia tu tp tggu punya tggu.. xde org lain yg naik.
Sbb besanya kena penuhkan 7org dlm tu tp kiranya kami VIP la aritu.. naik 4org je skali dgn dia :D


Ek eh mau manja2 dgn beta si pony ni.. dia tak gigit org sekian :P

Kiranya ptg tu xde la ramai giler psl aku gi tu Selasa.
Kalo weekend lg ramai.

Me wif unthaa

Org lain start awl la 4.30pm camtu,
tp sbb mansour tggu org... dlm 5.15pm baru start.
Abg aku call bebel tnya awat xstart agik sbb kira mcm rugi la kan dah bnyak masa terbuang?
Nak wat camno?!

Hihiii unta ni nak ciom sape?

5.15pm start.
Mansour dah kena ugut supaya jgn bwk laju/extreem sgt sbb sian mak aku kan.
Kalo dia muda lg xpe.

Mummy wif untha

Aku get ready je dgn kamera aku as usual.
Acceli agak gentar la jgk sbb yg mcm korang tgk kat tv tu la...
4wd kan kalo bwk musti secara extreemnya. Giler blh dgr jantung aku berdegup wahaha.

See see.. baek kan sy dgn untha? (",)

Awl2 tu aku recor la jgk tp hrp maklumala sgt le bergetar sbb tau je la dune kan?
Kena smash abis2 ahaks.

Lobang idung untha kakaka

Blh plak si mansour tu pasang lagu bollywood.
Che su aku tnya psl lagu tu.. makin kuat la dia pasang hihi tp ok la, sebbaik la
lagu2 bollywood ni best kan? Sesambil duk lyn bergegar pale otak haha.

View- mamat2 tu dr mesia jgk sebenarnya hehe

Aku record jap je psl aku dah start pening which is rasa nak muntah.
Mmg disediakan plastik utk muntah tp aku control hensem la supaya xmuntah.
Kalo muntah gak, malu la aku... muda2 naik 4wd extreem pon muntah ke? hehe.

B4 masing2 naik 4wd utk ke dune bashing

4wd sebelah tu stop jap psl ada bdk muntah. Kalo ikot rules.. kanak2 bwh brapa thn ntah xbleh join tp depa degil.. bwk gak.. terima la padahnya!

View ketika dune bashing.. yg tu dorg stop jap utk bergambo

Mami lg best.. Mansour stop jap pon.. mami masih pegang kat seat kuat giler hahaha,
takot la tu kekdahnya :P

Us.. sessi photog

Tu la chance aku sbb aku dah penin2 pacat gitu.
Kuar2 je dpt fresh air.. lega aku!


Tayar 4wd nih mengalami kepecahan huhu

Bergambar bagai.
Mmg matahari terik atas pale tp nya udara sejuk.. serius.. best!
Pasir pon sejuk gak... ye la nama lg gi musim sejuk kan?
Kalo gi musim panas.. panas le kekdahnya pasir tu :P

Wif our driver- mansour.. baik giler mamat ni huu

Ada 4wd kat dpn aku tu tayar pecah.
Can't imagine cemana blh pecah coz pasir tu tak tajam pon heh.
But it's ok la, ada je bantuan kecemasan dtg :P

Kalo blh nak baring je atas pasir ni

Aku lepak2 atas pasir tu.. rasa mcm nak baring je sbb halus giler okeh?!
Then suroh la mansour tu amik gambo & kami plak bergambor ber4.
Xde hal sbb mansour tu best & baik ati hihi.


Wif mommy

Lps 6 7menit stop, sambung la blk bashing nya.
Mami xcaya yg mansour dah bwk kitorg smpai ke puncak batu sanun.
Ye lah sbb pdg pasir tu SANGATTTT BESAR.. mana nak tau kan?

Pasir padang pasir.. sejuk nih ok?! ;-)

Mansour kata ada je ular kat dune tu tp dat day mmg xnampak la.
Ular bisa la i tot huhu.

Sempat mengabadikan nama ku.. even beberapa menit, but it's ok la kan?

Che su aku tnya cemana dia blh cam jln2 dune tu whereas mmg xde sebarang sign or peta or penunjuk arah supaya xsesat semasa dune bashing tu.
So mansour kata dia dah kenal dune tu psl tiap2 ari duk lalu so dia hapal.
Aku masih keliru.. "hapal?" hapal kut celah mana?... sama je kekdahnya dune tu huhu.

Sudah gelap even baru 5.37pm (kat mesia kul 9.37pm)

Ada org kata all drivers gune kompas... nope.. absolutely wrong le.. mana ada gune pon? hehe.
Then ada la org main keta kecik tu ape mende ntah aku pon xsure la.

Apa ntah nama benda alah ni lupa laks.. sape2 nak main blh tp aku xmain sbb xde geng

Dlm 5.45pm tu menuju ke kem plaks utk aktiviti seterusnya iaitu mkn2 & show.
Semua 4wd akan berkumpul kat kem tu la.


Sy tunggang untha ihiks

Masa smpai tu ada la "penggembala" unta tggu.
So kitorg decide nak naik unta.
Aku takot tinggi tp dah aku tgk che su aku mcm berani je naik,
so aku nak naik la gak.

Mommy & che su naik gak even mulanya mami takot nak naik hehe

Yg paling beshnya, mami naik la jgk.. tp dgn makcik aku la hahah.
B4 tunggang unta tu.. ada sorg pakwe arab yg jg keta kecik tu volunteer nak amik gamba aku hahaha kelakar la plak aku rasa.
Mula2 risau gak kot2 dia larikan kamera aku,
tp bila abg aku kata DUBAI nih selamat.. no ragut2, no curi2.. so aku bg je la :P


Mamat perasan nih, tangkap gambo snd aii ckp u :P

Unta tu bkn la gi jauh sgt.. dkt je hehe.
Aku takot time unta tu nak naik & nak turun je.. mcm jatuh tiba2 je jantung aku haha.

Mamat baju kuning tu snap gambo kami

Best la pengalaman naik unta ni tp sian la jgk kat depa 3ekor ni.. sedih je muka (hahha gile la aku ni cpt sggh kesian.. erm tp mmg ye la jgk ape?).

Lps turun dr unta, aku suruh mamat arab tu snap gamba aku lg?
Tp dia kata dah bnyak benau aku snap.. aku kata xpe lah, snap bnyak2 wakkaka giler blh plak aku dera dia amik gamba?!


Tgk la untha belakang tu.. menyondol2 je

Then mami & che su suh bg tips kat org yg bwk unta tuh sbb kesian kat dia.. muka penat je.
So bg la 2dirham.. ok lah tu than nothing kan?
kat sini even serba serbi mahal tp org kat sini murah dgn tips & aku pon mcm xkesah nak bg tips kat dorg if dorg wat keje bajus ;-)

Yeaaa sy sudah smpai!

Then kitorg masuk kem.
Dan2 ada org bg gamba kitorg yg tgh naik unta tu.
1gamba 30dirham giler mahal kan?
if xnak beli.. dorg display je kat situ.
But kitorg decide beli lah jgk even dlm kamera snd pon ada hahah giler perabis duit!

Sian untha ni kan?

Blh la start mkn bagai tp utk dinner blom lg la.
Aku amik cokodok karamel tu sedap giler.
che su aku siap tapaw buh dlm gelas.. kena mrh psl dia kata ramai lg yg nak mkn.. ceh dekkut!

Mari masuk dlm plaks.. mkn2 & ada show

Ada la jual souvenir bagai termasuk arak kohkohkoh.
Meja mkn semua open.. ada je bwh tent tp mls lah.. sbb semua open air.
Ramai la jgk.. mostly mmg foreinger la- mat salleh.

Pakcik ni kecoh giler.. dia mrh aku amik gambo ni huhu.. tp cokodok ni sedap giler okeh?
Rasa caramel.

From malaysia ada gak tp besa la mcm ala2 sombong gitu hahaha tu melayu tu!
Yg dr mesia yg tegur kitorg ialah chineese from kuantan.

Mommy & che su tggu makanan

Then mcm2 makanan la ada kekdahnya.. nasik beriani ke mende aku tatau lah.. bbq ada.
Tp aku bkn mkn sgt.. 1pinggan cukup.
Aku tgk meja foreigner tu 1pinggan sorg je.. tp bila tgk meja kitorg.. sorg 4 5pinggan hahah
mmg tipikal mesia mkn bnyak kot eh? :))

Pakcik ni berpusing dr awl smpai akhir.. ada la 20menit kot duk pusing2 je nonstop.. mcm2 la dia buat.. aku kagum.. seriyus :-)

Start la show pakcik pusing.
Aku panggey pakcik pusing sbb dr awl smpai akhir show dia mmg berpusing semata2.
Rasanya adala dlm 15-20menits non stop.. seriously aku kagum!
Dia xpening ke even dia pejam mata?


Inai time

Mcm2 la gerak tari dia buat, mmg aku xlps pandang sbb aku kagum.. aku ada record tp mcm besa la memory full.. aku xtau cemana nak uplod kat blog ni.
Then dia ada dtg setiap meja utk bergambar tp che su aku lambat snap lah plak adoyai.

Slh 1 makanan yg dihidangkan.. dunno whut.. just eat!

Then aku & che su gi pakai inai for free.. chantek lah pulak heheh.
Aku pakai dlm 30menit je kot pastu aku buang sbb mcm pyh nak gerak.
Mami xnak pakai.

Rakusnya!

Then ada belly dancer show.
Tgk muka, pempuan tu mcm dah tua.. belly dia pon xde lah flat mana.. nampak mcm muncit sket hehe. & dia menari pon xde lah best mana.. bosan je aku rasa.. seksi je lbh!
Dia ada la ajak audience buat show dgn dia.. sama mcm pakcik pusing hehe.

Meja kami 3org.. aku tgk meja org lain2.. amik 1pinggan sorg je.. tipikal mesia sggh la hahah

Then mcm tu je lah... lps show tu abis mcm tu je la.
Mmg entertaining jgk la specially pakcik pusing tu.
Yg belly dancing tu kena tukar dancer yg lbh muda & bergetah la haha.

Belly dancer yg dah tua!

Then mansour terus anta kitorg blk la.
Time blk tu mami & che su suh bwk kitorg gi deira (kedai al-kabayel),
tp mansour kata xsempat sbb dia nak anto 4wd tu ke company nya blk..
ok la lg pon dah penat la heh.

Nak beli? No need.. expensive mehhh!

Blh xsmpai umah tu aku lupa byr kat mansour?
Xpsl2 dia kena patah blk ke umah wakkaka sori bkn sengaja lah :P
450dirham for 3person.
Tp as usual la bg tips :)

Worth it.. really have fun @ dune & fall in love wif mansour wakkaka poyo je aku :P

Sekian :D



2 comments:

anywhere_Smile said...

This set of unspoken pandora jewerly rules went unchallenged it's not pandora bead and this extra weight, almost magically, pandora charms bracelets everything changed.Brings about acne could Pandora beads find out how traditions evolve, they simply do. To discount pandora the creative mind, images of a wizened pandora sale old wizard sitting atop a stone tower towards discount pandora charms the top of by far the largest mountain pop into your head. He sits Pandora beads 2010 in his white robe stroking his long a few facial beard pandora beads charms coupled with surveys the earth's weddings to be which buy pandora charm has a look of greatly consternation.

mens watches said...

This set of unspoken pandora jewerly rules went unchallenged it's not pandora bead and this extra weight, To discount pandora the creative mind, images of a wizened pandora sale old wizard sitting atop a stone tower.