Friday, 12 February 2010

Dubai Day 3- Naif Road & Mercato Mall

Dubai Day 3- Naif Road & Mercato Mall
24/1/2010 (Ahad)
SIL nak bwk kitorg ke NAIF ROAD which is ala2 JLN TAR gitu.
Tp xgi dgn keta la sbb agak jem skit.
Maka my SIL park kat MERCATO MALL.. very early morning lah gi nya.
@ Mercato Mall
Mall bentuk ala2 kat Venice (nak more picas psl mercato.. gugel je la, gamba2 yg aku snap tu look xchantek kekeek)

Nuts @ mercato mall

Round2 jap dlm tu & pembelian pertama aku kat Dubai ialah sweets/ biscuits & Pringles hehe,
xde mahal ngat pon.. beza sikit ngat je dgn mesia huhu.
(ari pertama abg aku sponsor segala shopping maka aku xkuar duit 1sen pon kekek)

Kedai jubah/abaya yg paling murah @ dubai
Then tggu cab kat luar Mercato tu.. senang ajork kat sana.
Lambai2 dr jauh je cab terus dtg. Kalo kat mesia nih cab kat dpn mata pon,
belom tentu2 nak anto ke destinasi kita huh.

Chantek ke x?

Sana strict.. xblh mkn/minum dlm cab.. dats y cab dorg bersih hehe.

Tp a bit mahal la.

Posing wif abaya

1st kedai yg SIL aku bwk ialah kedai jubah yg paling murah.
Dulu 40dirham je.
Skang naik jd 45dirham (lbh kureng duit kita la jgk pom RM41-RM43) gittew.
Sj bitau sbb nnti pening pale korang pk "ckp duit sana je tp mesia tatau nak convert" hehehe.
Ala kira win2 situation je lah ye? RM0.097 to AED1 hehehe (1:1)



Mabuk shawl

Sana bnyak jubah itam & susah sket nak jupe jubah kaler lain.
Oleh sbb 45AED je, maka aku rembat le selai tp kaler pink gelap (ke maroon muda?)... argh tatau kaler apa la!
Mak aku rembat selai, che su pon rembat selai.

Terembat tudung arab ni gara2 taukeh tu pujuk rayu aku chisss!

Buat mcm kedai snd! Abis plastik dibukak kami sbb taukeh tu mcm selow motion yg amat.
Dia plak phm melayu.
SIL aku dah sound "dia phm kita ckp" tp mak aku tak pasan kot,
dgn slumbernya mak aku ckp "eii lembab la dia nih",
pastu aku duk peace2 mak aku slow2 "dia phm melayu laa!"
Mak aku ckp "opsss!" :))


Hasil shopping shawl

Kedai aksesori


Aksesori again

Then gi kedai jubah/abaya sebelah tu plaks which is more choices.
Mak aku mmg nak beli yg mahal.

Kedai kain tp bkn yg 5dirham semeter.. ni kedai yg mak aku beli cotton jepun

Peniaga tu plak duk melayan je mak aku yg mintak kurang bnyak giler, nak ukur lah, nak alter free lah hape lah... lama le kat kedai tu, whereas kitorg semua kejar masa, b4 1pm SIL aku kena amik anak dia skolah.

Jubah kanak2 UAE

Mak aku siap mintak air xtahan tu, layan je la org tu nak gi beli.. adoyai!
Acceli peniaga kat NAIF ni mmg pandai pujuk rayu kita lol,
same here @ jln TAR la huahuahua!

Sape kata sana xde perfume tiruan? heheh, tp aku xbeli lah.

Then SIL bwk gi kedai tudung yg dia besa.
SIL aku dah kenal taukeh tu maka blh mintak kurang.
Lama giler kat situ. Masing2 borong shawl.
Berterabur hahahah!
"HAPPY IS HE WHO OWES NOTHING"

Nak2 plak taukeh arab tu duk keluarkan segala mak nenek shawl yg sememangnya chanteks.
As usual la duk pujuk2 beli smpai aku pon dah pening.
Rambang giler mata aku. Kalo blh ndak je borong semua yg chantek tu huhu.
Xpsl2 aku beli tudung arab 2helai ciskekkkk :))

Menu @ VISITORS RESTAURANT

Sian peniaga2 kedai sebelah, tgk je kitorg tp xbeli la kat kedai dorg even dorg kata blh kurang.
Dah abis kat situ blah la even tak puas ati beli sikit sgt hihi.


Satu2nya kucing yg aku jumpa sepanjang 9ari kat dubai huhu.
SIL aku kata sejak dulu lg kucing ni stuck kat bumbung.. sian dia huhu

Mak aku double standard "kain2 shawl kat sini lg elok pd yg kat malaysia tu.. yg mesia jual tu kain tak elok"
Oh apekah? Padahal sama je kekdahnya shawl mostly POLYESTER/PASHMINA.
Adik SIL aku snd borong kat dubai & jual kat KL.. so apa bezanya?
Tiba2 kalo dr dubai bila smpai mesia kain jd xelok ke? Hehehe!
Gaduh gak aku dgn mak aku tu, last2 che su aku kata.. "ala kat kedai td pon, ada jgk kain made in Thailand".. terus mak aku diam ngeh ngeh ngeh!

Kiri MANGO LASSI,
kanan APPLE JUICE tp rupa mcm teh ais wekeeke.

Masuk kedai dlm bangunan plaks.
Bnyak giler aksesori smpai aku jgk rambang mata.
Bnyak gak beli, dlm 55dirham.
Kat Mesia aksesori sebijik yg ada batu2 tu dlm RM25above.


VEGETABLE FRIED RICE yg bnyak giler (dlm gambo xnampak bnyak)
Cari gak brooch yg kwn2 kirem.. huh xdo lah yg partner besar kecik tu.
Org arab mana pakai?
Dorg main selit je tudung dorg tu!
Brooch yg besar gedebukkkkss tu ado la, tu pon xbnyak.


View NAIF ROAD dr VISITOR RESTAURANT

Then gi kedai kain.
1meter 5dirham ajorkkk dek nonnn!
Aku masuk2 je terus tunjuk nak 2!
Mana x nya, 2pasang baru 40dirham kekekek... chantek2 apo?

Aku makan semuaaaaaaaaaaaa :))

Asal chantek & nampak mahal sudah la kan?
Mak aku "tak elok lah kain 5dirham semeter nih. Pakai 2 3x dah rosak"
Lolll yg dia belikan kat aku dulu & dkt 1thn dah aku pakai tu hape?
Elok2 je lg pon?
Kedai kasut @ mercato mall.
Mahal giler kedai ni.
Masa masuk tu adala sorg minah arab yg cun giler nih masuk.. mmg wangi & vouge giler dgn abaya mahal dia tu.
Tp aku suspek dia artis psl nya masa aku duk tgk2 kasut tu.. dia mcm lari2 dr kitorg pastu mcm nak sorok2 muka dr kitorg. Aku bkn nak gi dkt dia, aku just pusing2 tgk kasot tu tp dia mcm nak jauh dr kitorg. Ckp dgn promoter tu pon nak sorok2 muka. Ek eneh minah ni kalo ko artis skalipon, xde maknanya aku nak serbu ko.. poyo aje lah, perasan huahuahua!
B4 aku blah, aku sound "even u r artist.. i'm not interested wif u, so pity!" kehkehkeh



Dia tatau org Mesia beli yg 5dirham/meter pastu jual kat mesia mahal kemain hihi.
Apa2 je la mak aku ni nak yg mahal2 ajork.
Ingt semua brg mahal tu elok ke? :P
(tp dia beli gak sepasang dan tiba2 di mesia dia suh aku amik je kain tu sbb dia xmo)


"ramai giler" kan org tgk movie? :))

Then gi kedai kain lak.
This time dia teruja la psl kain mahal.
Cotton aje pon.. rega agak murah skit dr mesia even cotton jepun.

Harga kobis/kg @ mercato

Dia beli la sepasang kot? Yg aku berkenan tu xcukup 1/2meter.. ciskek!
Sedih aku... aku xnak beli sikit psl nya aku nak buat baju kurung skali dgn kain.
Kuciwa!


Mercato

Then lunch kat kedai arab.. ada nasik goreng.
Aku order VEGETABLE FRIED RICE (nasik goreng cina la kekdahnya).
Bnyak gile.. blh 3org mkn tp aku blh abiskan 3/4 hihi.
Kedai ni also phm kita ckp melayu.


Hasil shopping.

Blk MERCATO MALL wif cab. Driver cab tu tak penah kenal Malaysia.. atoiiii biar betik? :))

& SIL aku tinggalkan kat situ. Boring kat situ, maybe sbb aku dah penat hehe. Jln2 tgk cinema dorg xde org ekekek sian! Kalo kat KL ni ramai sokmo org nya!

Sekian!

1 comment:

anywhere_Smile said...

This set of unspoken pandora jewerly rules went unchallenged it's not pandora bead and this extra weight, almost magically, pandora charms bracelets everything changed.Brings about acne could Pandora beads find out how traditions evolve, they simply do. To discount pandora the creative mind, images of a wizened pandora sale old wizard sitting atop a stone tower towards discount pandora charms the top of by far the largest mountain pop into your head. He sits Pandora beads 2010 in his white robe stroking his long a few facial beard pandora beads charms coupled with surveys the earth's weddings to be which buy pandora charm has a look of greatly consternation.