Wednesday, 14 November 2007

Apalah naseb?


Try korang tgk pict tucing kat atas.
Mesti korang ckp tu tucing kurap kan?
Mmg.. mmg tu tucing kurap.. tucing tu berkurap sebab tuannya!
Tuannya mmg zalim + keji + tak berperikemanusiaan!
Tucing ni pd asalnya mempunyai tuan, iaitu jiran aku di tingkat 15 [aku kat tingkat 14.. hehe!].
Tuan tucing ni adalah seorang lelaki!
Dulu... kucing ni sgt comel, gemuk, sihat & disayangi.
Tp oleh sbb tuannya tak spayed dr awl maka kucing ni pon mula lah gatal lari dari umah slalu.
Tuan nye siap wat notis cari kucing ni.. dan ayat yg paling best ialah "KASIHANILAH KUCING OREN SAYA NI, ENTAHKAN MAKAN ENTAHKAN TIDAK, TLG LAH PULANGKAN KPD SY" [lebih kurang gitu le ayatnya].
So jumpa je, lg pon kucing ni berkeliaran area2 umah je.
Aku pon time tu siap dokong2 lg tucing ni.. gile berat.. huhu!
Tp skang ni, tuannya dah biarkan kucing oren ni kelaparan, sakit, berkudis, berkurap & takde tempat berteduh! :-(
Tucing ni jinak.. kat mana2 org lalu je mesti dia ikut.. sbb dia lapar & mintak disayangi.
Sometimes aku bg jgk lah makanan AYU [satu2nya kucing yg xmkn yg dah lemau.. eksen tul!] :P
Kesian aku tgk, kdg2 aku nangeh gak.. aku berdoa je lah tucing ni cpt mati.
Bkn pe.. dari dia idup.. segan mati tak mahu.. diri tucing tu snd yg sakit & dibenci org nnti.
Tu pon aku tgk ada bdk2 nak sepak tucing ni :-(
Tucing ni mmg xkacau org pon [kalo ada kacau pon.. setakat ikut kita berjalan kaki kat area2 tu je la].
Pastu sometimes, bila kenderaan lalu, tucing ni xlari.. maybe dia nak menyerah nyawa la kut.
Aku xsmpai hati, kdg2 aku siap hon suh tucing ni lari.. kang tak pasal kene lenyek.. aku xmo membunuh binatang kesayangan Rasulullah s.a.w ni.
Aku rasa tuannya pon xbg mkn kat tucing dia ni.. duhhh!
Biasalah manusia.. masa cantik/ensem/sihat.. ramai yg syg..
tp bila dah buruk, sakit... ramai yg benci! :-(
~sayangi lah binatang yg ptt disayangi.. jgn seksa binatang!~

3 comments:

cik bintang said...

apelah nasib kucing ni jadik gini..
kesian die..
ades.. tuan nye pun, kasi la makan..
bukan die nak makanan mahal² pun..
uuwwaaa sedihnye..

ezza erisa said...

Ayu bukan tak makan makanan lemau..dia sensitif..takleh makan...nanti muntah..kekekeke

kucing eksyen la katakan..kalau jadi cam Oren tu...baru la tau apa nasib dia..

Oren ni sian je..sib baik ada akak kete kembara..selalu bagi makan pagi-pagi sementara dia nak pergi keje tgh panaskan enjin

deidaa said...

*cik bintang.. itu la pasaiiii!
Bg tulang2 ayam, ikan yg kita dah abis mkn pon ok apa.. nasik2 yg tak abis ke.. @ least bley gak dia mkn!

*erisa.. ayu mu tu bwk gi terapi tucing,
menghilangkan sensitip.. ahak!

AKAK ke?
bila lah akak ittew nak bwk gi vet,
bg oren sihat mcm dulu...
kompim tuan asal oren tu jeles & nyesal.. hua hua hua!