Monday, 30 March 2009

HKL 17/3 [Day 3]- Selasa [Operation Day]

HKL 17/3 [Day 3]- Selasa [Operation Day]


Aku dijangka operate 11pg [3rd patient] tp ntah hape problem,
3pm baru dipanggey ke OT.


Tggu punya tggu, misi xpanggey2 pom. So aku tedo je lah dr 10pg...
bgn tedo bgn tedo smpai le 3pm.

Sedar2 misi suh tukar baju putih tu which is get ready carry me to OT.
Misi suh mak & kazen aku tggu kat wad je sbb kat OT mmg xde kerusi.
Tp mak aku follow sama la utk sekejap kot.
Purak2 pengsan-- ni gambo on Wednesday morning tp pinjam le kejap utk entry ni.. ekekke!
Maap le gambo free hair pulak & muka buruk [aku niat mmg xnak free hair langsung dah tp kali ni blh dimaafkan x? huhu]

Misi suroh aku buang segala undewear / spekmata @ apa2 yg palsu dipakai [gigi & rambut pelsu kot] :p

Masa aku naik atas troli tuh, famili sister tu sebok je duk nengok... mind ur own biz blh? Huh!
Luar bilek aku tuh misi bg 2ketul ubat [dunno le whut type of ubat] & 1cup kecik ubat yg sggh xsedap rasanya [ubat tido le i tot], aku siap wat muka sengal pastu aku sengih mintak air [blh x aku sengih whereas time tu nak dkt operate dah heh].

Malu le sbb attendan & misi ramai duk iringi troli aku siap guna lif... org lalu lalang tgk huh aku mmg xsuke le jd perhatian ni.

OT kat level 3, doc. bius pempuan tu duk tnya aku psl apo ntah isi dlm form. Mak aku pelok ciom aku siap nangeh mintak maaf dgn aku.. aku mampu jwb "dik jgk"... aku xmo nangeh xmo-- aku mmg muka heartless je even luar bilek OT tu sgt sejuk mencucuk tulang.

Pastu doc. bius tu tolak aku masuk bilek OT... dia tukar jarum tepi tgn kiri ke tgh2 tgn aku sbb aku kata sakit. Lps dia cucuk tu dia borak2 dgn aku "oh org kelate.. kat mana bla bla bla" pastu aku wasalam-----> pengsan dah la apo lg :))

Sedar2 je misi duk tepuk bahu aku suroh bgn.
  • Aku rasa perut mcm kena hempap mende berat pergh.
  • Idung ada oksigen pehtu misi buang.
  • Mata berpinau2.
  • Tekak perit gilos psl ada wayar masuk idung & tekak aku.
Kiri ada patient lain. Dpn pon ada nampak patient pastu misi tnya aku "sedar ke x ni?"
Aku angguk je la pastu tggu dlm 15menit baru dorg anto ke wad.
Aku xsabor sb aku takot mak aku risau.

Masuk2 bilek je-- cam besa la famili sister nyebok tgk.. huh!
Sanak sedara aku ramai pulok dtg tp ramai dah blk psl nya time tu dkt 7.30pm dah.
Cik Ezza pon dtg tp xsempat la jmpa aku sbb 7.15pm dah blk huhu.
Sedara aku yg nurse kat HUKM tu ada.. siap tlg nurse HKL lg tukar baju aku.
Ah aku buang rasa malu jauh2 sbb kalo xmisi yg bukak & tukar baju aku, sape lg? :D
Terdedah part sulit pon xkesah dah aku-- sakit tempat operate wooo!

OT spital lain nih.. pinjam gamba je.. huhu.

Yg aku sedar, beg urine dah siap2 pasang.. hoho aku pk gak, cemana doc. operate ek?
Mujor le aku dah cukur sesiap... ekekkeke!

  • Mlm tu rasanya perit gile kat tekak, nak telan air liur pon azab.
  • Paling bnyak aku minum pon 3sudu yg mak aku suap.
  • Paling bnyak aku ckp ialah 3perkataan je pastu perit gile!

Every 1hour aku mesti sedar & aku tedo dlm 15min je kot sbb xtahan sakit.
Aku duk tekan PCA tu je [mekda kata morfin.. ye la kot-- painkiller yg paling power] :p

Sister sebelah pon pok pek pok pek duk ngeluh.
Suh mak dia buh minyak angin lah.. nak bgn duduk atas katil lah.
Pastu laki & mak dia duk borak la.. oh puhliz la.. sakit ati aku tahu? Huh!

To Be Continue..............

3 comments:

catataninie said...

salam,

i cari info about pembedahan, & jumpa ur blog. semoga cepat sembuh.

cuma nak tanye, how big ur cyst? i pun maybe kena remove my cyst.

deidaa said...

hi catataninie.

My cyst agak besar la.
right- 11cm X 10xm
left- 8cm X 10cm

Cyst jenis cemana tu?

catataninie said...

wow, memang besar...

on jan, my cyst baru 4 cm x 3.8 cm, kate doc functional ovarian cyst,

i ade problem dgn my menstrual period & lower pelvic pain, that why dapat kesan...

ape2 pun hope u cepat sembuh...

jya ne...