Saturday, 28 March 2009

HKL 16/3 [Day 2]- Isnin

HKL 16/3 [Day 2]- Isnin

Syok2 tedo dikejutkan misi yg nak amik darah 5.30pg... adus!
Mula2 kat lengan kanan then mcm xjmpa urat so tetiba misi cucuk kat tgn kanan.
Sakit gile ok sbb cucuk2 xjmpa urat darah... lebam seminggu lbh.. huwaa!
Last2 amik kat lengan kiri.. sobss!

Xpsl2 lebam semingguh lbh sbb xjumpa urat darah :-(

Then sambung tedo smpai segerombolan docter dtg 9.15pg.
Rasa mcm xmo bgn sbb sejuk amats.
Doc. duk diskas sesama dorg.. aku tatau lah mende.. ramai le gak dlm 6 7docter.



1st time tedo guna stokin-- sejuk kter kter kter!

Then misi mai buh tag as CLEAR FLUID. Dia suh aku jgn mkn apa2 kecuali menum air masak je. Uiks konfius, kata pose 6jam b4 operate? Isk3! So aku duk teguk air masak aje la.
Mak aku tnya nak mkn apo nak beli kat luar, aku kata xleh mkn dah.. huhu sedih!
I tot bleh la brekpes 4 the last time b4 operate.. sobs!


Clear fluid-- can't eat anything accept plain water :-(

Almost 11 tu kak wa mai dtg lawat aku. Time tu aku melepak dpn tv dgn mak aku. Pergh lama gila xjumpa k.wa.. ada la dlm 3thn lbh kot.
Xlama kendian, doc. china pempuan mai cari aku. I tot dia nak amik darah, k fine aa.
Aku tnya nak wat kat bilek ke? Then dia kata "buat kat sini pon ok looo" oh ok!

Aku mcm besa la mana nak tgk kalo misi or doc. cucuk jarum kat every part of my body- gerun!
Suddenly aku rasa aku terpaksa menahan sakit amat tp aku xberani lg nak tgk doc. wat apa. Mata aku still tgk tv & pk "apela doc. ni buat lama sgt?" tetiba aku tgk tgn aku. "OMG! JARUM TERLEKAT DI LENGAN & AKU TGK DARAH MENITIK2 BNYAK GILE OK" Then doc. tu suh tggu jap masa amik kapas. Mak aku cuak dah tgk. Doc. tu menggelabah gak & suddenly aku nangih.. hua3! Aku nangeh sbb nya tgk darah bnyak gile tumpah- sbb sakit tu x le sgt.. huhu! Dlm tray jarum tu pon ada darah aku.

My mom tnya doc. tu "apesal doc.. slh cucuk ke?" Tp doc. tu sengih2 cover je.. cis muka dia mmg menggelabah pastu dia ckp kat aku "aiyoo nape nanges? Jgn nangis looo.. u kena operate esok, kena letak jarum maaa"... ler the prob. now is-- doc. tu xckp pon nak letak jarum ++ wat keje menggelabah camtu & doc. tu ckp "aiya, sikijap lg misi mrh i lor buat keje dpn tv"... hah dah tau misi nak mrh.. buat jgk dpn tv.. dushhh!


Tgn yg dicucuk jarum. Nampak x darah yg dilap doc. tu?

Then duk jap, aku dgr misi2 duk borak ckp ada org masuk bilik 3. Peh aku excited nak tau sape so aku ajak mak aku masuk.

Aku masuk je sorg pempuan dgn muka ketat pandang aku [xsenyum ok even aku senyum kat dia] pastu siap nak tarik bidai tu lg tp bila mak aku tegur & salam2 dgn dia, baru la dia xtarik bidai tu. Ek eleh kecoh ah patient tu... sombong gile. Mak aku tnya & wat baik pon mcm xnak lyn je. Ndak je aku bisik kat mak aku.. jgn lyn la pempuan tu- sombong! Umur 40-an kot.

Aku mcm besa la lyn baca majalah & tedo tp aku rasa xbley blah ah dgn patient sebelah. Ckp berdegar2 berlagak bagai, sore kuat lak tu... then tau la aku org kelate.
Tp ntah le aku mmg rasa xbley bla.


Then aku gi dapur dgn mak aku.. masa blk bilik tu, mak aku borak2 lg dgn patient tu tp muka berlagak tak hengat. Nak je aku terajang.. huh!


Majalah yg ku khatam spanjang 2ari di wad

Then masa melawat tu, ramai la yg lawat patient sebelah. Dr sekecik2 bdk smpai la org tua. Yg kecik tu pon menjerit melolong mcm kat umah snd. Aku sound jgk "BISINGLAH" tp org sombong kan.. peduli apa kat org lain?

Kalo dah tau ramai yg nak dtg lawat, y not ko amik je sinlge room.. nak wat bising ke, nak picnic ko.. suka ati ko la.. do respect ur room partner la. She must know sbb patient tu adalah SISTER KAT HKL TU.. OH YA... SBB DIA SISTER LA, KITA KENA RESPECT DIA KOT? PALO OTOK MUNG!

She still blh mkn even me can't eat anything. Special rite?
Dia ptt operate 3pm tp dia mcm memberontak nak operate pg.
Aku ptt 11pg duk diam je.. xkesah kul wape pon.. huh!

Ptg doc. bius dtg, aku tnya ah bius cemana nnti?
So dia kata mcm yg aku setujui dulu la buh epidural kat tulang belakang.
Pergh bila aku blaja dgn kwn2 aku, dorg kata epidural tu sakit so aku request
ubat tedo kat doc. bius tu. Then dia ckp "oh ok la camtu, epidural mmg sakit la & kita akan bg ubat tedo then u pengsan k?" Pergh alhamdulillah, xyah rasa azab kena cucuk tulang belakang :D

Ubat utk cirit birit

5pm misi mai suh minum ubat supaya aku cirit birit to clear everything in my usus.
1botol kena campur 1 wif a glass of plain water @ 5pm & 1botol lg kul 8pm.
Yawnnnn sgt tidak sedap ok.
Misi dah ckp.. sape2 menum samada rasa muntah @ berak.
Aku xde pilehan.. aku muntah semua.. huhu--- bkn sengaja tp mmg otometik muntah after a few minutes minum.


7.30pm misi lain dtg kata "adik kul 12mlm start pose ye?" Aikkkkk? Cis cis, kalo ku tau, aku mkn je siang ari tu.. ekekke! So aku apa lg aku menum susu kotak smpai puas.

8pm aku menum ubat utk cirit birit tu. Then ye.. aku muntah semua dgn jayanya.


Darah kuar thru wayar air.. yuck

9pm misi mai cek aku dah menum ke blom?
Aku ckp dahhhhh cuma xcirit je lg.

Mlm tu misi dah mai buh beg air yg sgt merimaskan.
Misi tu xajar pon cara control air if aku nak bgn or gi toilet whutsoever.
So aku pon bodo2 bwk beg air tu gi toilet [utk berakkkk huhuhh] tanpa close button.
Makanya darah kuar meleleh.. gerun aku.. yuck!

Mlm tu tedo mcm besa la tp rimas la kan air dah masuk badan..
xleh tedo secara ganasnya.. huhu.

4 comments:

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

Da...kak zana baco entry Da hok nipah ko kak zana serro sejuk kaki..huhuhu.....seriaunyo..
pahtu da loning lagu mano..? jaga diri molek2 deh?

deidaa said...

-kak zana- nipah?
Aaa gapo ek?
Xpehe pulok.. huhu.

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

hahaha,,,typo tu da..sepatut nyo gini..."kak zana baco entry da hok ni,pah ko kak zana sero bla bla blaa....." pehe doh da?

deidaa said...

Oho pehe doh.
Kak zana ni gak eh,
gaduh nok gi manno taip sapa
xdok space tu? ekekkeke!