Tuesday, 3 November 2009

Mendaki Gunung Datuk

Mendaki Gunung Datuk, Rembau Negeri Sembilan
(885 meter)

24/10/2009 (Sabtu)
Attendance: Myself, Ezza, Whooz, Amy, Firdaus, Mahathir, Ed Chiro & 2org lg kwn firdaus yg aku xingt nama :P
(full photo SILA KLIK SINIH)

Bertolak dr umah 7.30pg & oleh sbb time tu jln clear,
maka aku pecut 140-150km/j all the way huhu.
Dan2 je smpai tol Senawang.. enjin aku berasap.. stop ah jap huahuahua giler,
keta kancil bwk laju.. mmg ah berasap kan? :P

Amik dr blog huzz

Xlama kendian huzz & amy smpai.
Time tu geng2 laki yg tggu kwn dorg kat situ tlg tgk keta aku heheh tq :P
Xlama kendia lak Firdaus & geng dia 3org dtg 1keta.


Aku & huzz mkn luh!

Bertolak terus ke g. datuk.
Tggu ed chiro kat sana.
Semua org kena reg. nama b4 naik gunung.. ye la kot apa2 jd kan?!
kena byr ah RM3 sorg.

Ed chiro (baju oren) yg sempat daki 1/4jln je

B4 daki, mkn mee goreng ezza luh sebarang 1 pinggan.. agak pedas le jgk :P
Then stretching skit tp aku xbuat sbb osmet aku sibuk duk sms huhu.l
Then start mendaki 10.35am (jam aku)

1st check point

Mula2 tu ok agik tp lama2 pendakian makin mencabar.
Ed chiro gi 1/4jln je psl dia pening & nak muntah.
Kami suh mkn cakelat xnak.. @ least memberi tenaga tu isk3!
So decide naik 8org.. sorg turun.

Ketika pendakian.. itulah route jln nya yg mencabar itu :P

Masa pendakian, aku plak tetiba nak muntah bagai la haih.
Masa nak muntah tu, ada la 2 3stop tp xmuntah le pulok!

Posing luh ah kat pokok berlumut- 3lg laki dah larik.. takot sgt bergambo.. isk3!

Mcm dah xlarat pon ye jgk psl aku tgh piyed- xbest wooo huhu.
Aku as usual la takot tggi & aku follow org je.

Pantang jumpa dahan pokok neh, musti stop :P

Geng laki tu punya la jln laju, nak tangkap langkah pon xsempat.
Musti dorg xmo dah daki gunung dgn kitorg haha.

Posing bajet kiut... penat gilo ni acceli

Bnyak x gak la stop nya lps penat.. muntot mcm tonggek pon ye gak hahah.
Aku plak xreti nak bajet mana nak langkah sbb ada tempat tu sgt tinggi kena langkah.

Adalah org tu riak sgt dgn kasut GRIP dia yg baru tu.
Kan dah lekat kat celah dahan? wagagaga!

Ada 1 tempat tu aku mmg xde idea langsung mana nak langkah.
Teragak2 le jgk aku .
Tetiba.... gedebummmm aku tergelincir terhempap atas dahan kayu.
Waduh kokkk giler sakit betis kiri aku.. sebbaik xatas muntot hihi.

Posing kembang semangkok tingkat

Sebbaik ezza pegang.. kalo x.. tersengih aku jatuh guling2 huhu.
Agak sengal la tp terus daki gak.. sbb dorg kata dah dkt nak smpai.

Aktiviti rest kuasa 8

Aku kompius acceli.
Dorg ni asyik ckp- "sikitttt je lg nak smpai tu"

Yea akhirnya smpai di puncak datuk!

Dr awl daki smpai la almost done, asyik ckp SIKITTT JE LG NAK SMPAI... konfius kawe heh!
Masa daki tu ada sorg bdk pempuan asyik ikut grup kitorg.
Maybe dah kena tinggalkan kat grup dia kot.. sian gak aku.. bdk skolah agik aku rasa.

Aktiviti mkn2

1.05pm smpai puncak.
Xde la btol2 puncak sbb kalo nak naik atas agik,
kena daki tangga.

Smpai tu terus mkn roti amy bwk.. aku mkn ah.. lapar giler.
Then 7org lg gi smbung daki batu guna tangga tp aku surrender lah.. xmo dah aku.
Lama gak dorg gi, dlm 45 menit kot.. aku siap tido bagai hihi.

Ramai giler time tuh psl ada rombongan bdk sekolah.
Kagum aku kecik2 dah daki gunung.. heh.

Betul2 puncak yg aku xdaki

2.45pm turun ah.
Aku dah ckp, kalo turun.. aku sgt2 la slow psl aku takot tinggi.
Kalo daki xde la rasa sgt.
(ye la.. masa daki pandang atas.. tp time turun.. kena tgk bwh.. ngeri siot!)

Betapa ramainya dipuncak

Aku sliding all the way rasanya & lutut aku sgt menggigil.
& ada la 5 6x stop sbb lutut aku dah xblh nak angkat sgt2 dah,
tu pon si firdaus claim aku XKUAT SEMANGAT. Hui lutut aku ke xkuat semangat ni?
Dah otak dah tafsir lutut sakit.. aku nak wat camne? nak tlg dokong ke? huahuahua!

Oh ada otak udang eh kat pokok? :P

Ptt turun tu laju la kan tp aku slow giler.
Si ezza & firdaus la yg tggu aku, ndak je aku suh dorg gi dulu.. tp ngeri lah jgk kalo sorg2 kekekek.
Xleh imagine aa cemana azabnya muntot aku time tu psl aku sliding atas batu,
atas dahan kayu & atas tanah yg basah bagai.. TLG IMAGINE PENAT/SAKIT/SENGAL tu aje la.

4.13pm smpai bwh.
Ikot jam betol kul 4.01pm la hehe.

Smpai bwh azab pulak nak daki tangga utk ke parking.. adoyai.
4.13pm baru smpai.. dorg dah smpai hihi.
Lepak2 menum jap pastu blah gi kedai mkn lain lak mkn mee goreng ezza.
Apa yg pastinya.. penat giler xbley nak ckp (betis sengal 2ari) tp syok la.
Seluruh badan sweat (tp berat xturun2 gak ekkekeek)

Sekian cerita pendakian.
Gamba xbnyak sbb masing2 penat ya ampun :P

NOTA KAKI:

  • huzz kureng amik gambo, penat & xlarat & xde mood katanya
  • amy kaberline kata "xpe ko rest la lama sikit"- so maksudnya ialah dia pon nak rest jgk la tu hihi
  • ezza xabis2 dgn latah KAMBENG nya tu. Oh sila lah malu kerana ianya tidak menarik langsung utk didengari :))
  • aku asyik membetulkan seluar kerana getah seluar yg aku pakai tu sgt longgar. Ada kot yg tgk show pree.. maapkan patik, xsengaja :P

7 comments:

afayufu said...

pssst.. ayu takut pacat le...adui...

deidaa said...

Mana ada pacat weh, ko biar benar? :o

SyahNas80 said...

mak ai rajinya didot mendaki... hehe anas memang dah serender dah kalau bab daki mendaki ni hehe

deidaa said...

Hahhaah rasanya mau surrender gak,
tp kalo x gi rugi pulaks.. xleh kuar peluh & xleh rasa sakit/takot/gayat bagai huhu.

Nnti lah esok2 la kot surrender kekeke.

gerbera said...

Syabas..
Maybe ko ni kena AMS .Altitude mountain sickness. Duk tempat tinggi2 sket nak pening2 & muntah.
Mungkin boleh check dengan doktor ape solution dia. Aku pun dah lupe. Sebab kawan aku sorang ade masalah ni setiap kali hiking

deidaa said...

-mezza- aku bkn pening sbb duk tempat tinggi tp aku pening sbb b4 daki tu aku mkn bnyak + mee tu pedas + xmenum air.. dats y la kekekeke.

Cuma masa turun tu lutut aku menggigil sbb sakit sgt lutut nih huhhhh.

rowena ridzuan said...

hi. tengah usha2 trek datuk. trek datuk clear ke? kalau mendaki tanpa orang yang dah pernah naik, ok tak?

oh ya, kalau sakit2 lutut sebab nak descending, kawan i pernah suggest amalkan minum susu enercal. beli kat guardian dalam 60 satu tin. tak ada goyang sangat la time turun tu. Insya Allah.