Friday, 12 November 2010

Gile udangggg!

Gile udangggg!

Ni entry raya pose aritu bolehhhh?
hhahaha mls sggh la kaedahnya nak update blog :P

Raya ke-7.
Jln2 ke Pasar Besar Siti Khadijah.
Tujuannya nak pulangkan balik kain pasang.. kan aku meniaga!

Udang.. try compare dgn remote astro tu.. besar ni acceli.. geli la aku nak mkn.. rasa mcm xmo mkn,
tp takot mak aku mrh lak hehe.

Lps wat sistem barter (aku amik kain batik sepasang)... so turun kat tempat makanan,
pekena mee sup kak ani (mmg glamer sini.. kalo gi musti singgah).

Teh aisnya pon sodap!
Lps mkn aku bitau mami yg kwn (anas) penah mkn udang besor tu.

Bkn setakat udang.. sotong pon besor.. ngeri!
Mak aku pon apo lg, dh org kata sedap.. dia nak try gak.
Mak aku ni suka bab2 mkn ni kaedahnya.. skit pon xpenah berkira.

Sape2 naik psr siti khadijah.. gi le gerai ni
So mak aku tnya la sekor berapa, depa just ckp "amik dulu sbb ikot size".
So mak aku amik la 2ketui.. skali bila nak byr.. dia kata RM40.
Haaaaaaaaaaaaaaaaa?  Gile udanggggg.. RM40.. gulp!

Mee sup & teh ais power
Nak taknok, byr le jgk.. xkan nak letak balik.. malu le haha.
Aku risau gak takot mak aku xbwk duit lbh (nak hulur duit aku.. aku mmg spesis xpenah bwk smpai RM100.. lbh malang lg bwk RM50 je haha)... sebbaik mak aku mmg bwk duit lbh sokmo.

Bunga tanjung kueh fav. aku
Pastu spanjang jln tu mak aku ckp "nak tau setara mana best udang RM20 sekor tu"  kekekek adoi xpe lah.. last la beli sbb aku bkn penggemar udang besor ni.. ngeri la mkn!
Mlm tu baru mkn.. errr kurang gemar lah udang besor tu.. org lain maybe gemar kot.
Seafood bkn la fav. aku acceli!

Then singgah beli kuih feberet aku.
Blk gi wedding & ptg nya cik puan hally dtg beraya dgn mak, lakinya & 2adiknya.
Ofismet 1st yg dtg umah aku ni hehe.

Cik puan hally bersama adiknya

Rupa2ya mak hally tu kenal cikgu2 area umah aku nih,
blh plak kamceng dgn mak aku tiba2 ngehehe.
(oh hally ni nama je ore kelate tp xreti ckp kelate pon sbb membesau kat luar kelate ngeh).
Slh sorg yg aku ngamceng (ngam + kamceng) kat opeh.

Itulah cerita raya.. (baik aku kumpul2 cite hari raya smpai ry thn dpn je hahahah).

GILE UDANG nak kumpul entry ke thn dpn-- ntahpapepentah, entry pon xberkaitan udang sgt pon ni!

3 comments:

aiDieNa said...

Wah... udang besor tu... tinginnyer nak makan.. aku suka seafood nie.. aku alks tak baper gemor udang kecik..

deidaa said...

Kat kl ni katne nak cari udang besor eh?
Aku nak meniaga ah.. seketui 20hinggit.
Jual 10ketui sehari X 30hari= dpt RM6000 sebulan.. kayo mokcik haha.

kalo nak.. meh aa gi kelate :D

yatispeed said...

weh..aku suka sangat ngan kuih tradisional tu..aku confuse la..actually bunga tanjung ke buah tanjung? dapat pulak cek mek molek, akok, jala mas..pauh dilayang..pergh..mmg marveles..dapat pulak lagi akok berlauk..mmg lupa dunia la aku..hahaha..
besar gila udang tu..cam plastik pun ada..