Tuesday, 19 October 2010

Ambillah darahku..... bkn nyawaku....

Ambillah darahku.. jgn ambil nyawaku...

Hee again aku rasa membuak2 sgt nak derma darah arituh.
Once aku kata NAK.. mmg aku MAKSUDKANNYA LA!
xkira la nak wat apa pon.. aku akan usahakan!

No. giliranku.

Plan Sabtu 9.10.2010 dgn bdk2 opis tp aku xblh tido lah plak mlm tu.
Siap baca buku ilmiah/motivasi bagai.. mata xmo pejam gak.

B4 darah di amik

Last2 aku just bwk opismet aku je la sabtu tu.. 1st time la jgk nya gi Pusat Darah Negara (PDN).  Blh aku xpasan PDN ni katne even tiap2 kali gi jogging, musti lalu huhu.
Berapa kerat je yg menderma time tu.. ye lah, office hour maaa :P

Maka aku decide gi on Wednesday masa bos aku xde hehe.. tp aku dh bitau la pegawai.. dorg kata GI AJELAH! :P

Darahku (bkn dara ku) :))

Isi borang bagai then timbang, amik darah, cek kesihatan bagai.  Masa timbang on sabtu tu berat aku 50.7kg tp ari rabu tu tiba2 jd 51.8.. mana xnya.. mak aku ada sini.. mkn je keje nya hehe.

Yaihhhh... gunting dibiarkan begitu sajo!

Masa nurse amik darah tu tgn aku menggigil sebenornya sbb as u know la.. mmg aku takot darah/jarum bagai ni tp sbb aku ada kesedaran nk selamatkan nyawa org.. aku sahut le cabaran neh as FEAR FACTOR.

Setelah selesai.. kena tekan kuat2!  Sakit sikit je.. huhu

Dlm bilek derma darah tu blh kira brapa kerat je..
this time xsmpai 15min pon amik darah sbb amik 350ml je ikot berat.
Masa 1st time aritu ptt le lama sbb amik 480ml padahal berat aku lbh kurang yg skang je huhu.

K lah, lps derma.. dorg jamu minum, mkn & mug as so souvenir.. chantek mug itu ;-)

Ok lah, panjang umur ku derma lg sbb ni je aku mampu derma pon.
Nak derma duit ribu ribin riban.. mmg aku xmampu le huhu.

4 comments:

Emy said...

aku kagum ngn ko! ntah la kenape aku tak berani nk derma darah.. mgkn satu hari nti terbukak gak hati nie kan..

deidaa said...

aku xberani la weh tp sj beranikan diri.
Hee xpe try test skali derma hehe.

Aku ada niat nak derma organ jgk aku takot le plak nak bitau mak aku.

SyahNas80 @ Nana said...

didot- anas dari kolej dulu memang suka nak derma darah.. tapi disebakan ada migrain yang teruk n selalu sakit.. terus nurse kat situ tak kasi derma huhu... tapi diri sendiri pun tak cukup darah haha.. tapi seronok ar kalau dapat derma darah...

deidaa said...

anas- btol2, kalo sakit & ada mkn obat sebelom derma, mmg nurse xbg.
Err xcukup darah?
Maknanya org la kena derma kat anas eh? huhu kekompiyusan pulak :-/