Monday, 6 September 2010

My 1st tart nenas wif cikgu

 My strawberry tart ku yg telah masak

31.08.2010 (Selasa)
Gotong royong di umah huzz / amy.
Cekgu:  meeza
Studeng:  aku & ezza

Gigih mem'press' acuan plastik

Dgn jayanya utk kali pertama aku telah belajar buat tart nenas..
Seumur idup aku xpenah buat beskut yg complicated 
(stakat cornflakes tu je la & masa skolah2 dulu pon mak aku slalu wat beskuk ry,
tp aku tlg masukkan dlm oven je la & kdg2 uli sket2 hehe).

 Doh ku yg xkeras2 heheh

Kami membawa bahan masing2 ye, bkn share2 bahan & kaedahnya butter yg kami bwk xsama.  Aku bwk butter FARMCOWS &  ezza bwk butter ANCHOR,
which is dgn sukatan gula/gandum/telur.. doh masing jd lain becoz of butter.
Aku punya smpai sudah doh xkeras2 even duk bwh kipas heheh.

Paste nenas yg ku beli di YUMMIES BANGI
Paste nenas pon masing2 beli tempat lain.  Aku beli di Yummies Bangi,
manakala ezza beli di Bagus, Tmn Melawati.
Start seawal 11.30pg.
Org lain sibuk gi perbarisan lah hape lah, ada aku kesah? :P

my 1st tart.. uduh gile kan?  haha

Aku rasa, aku la yg paling bebal sbb blom apa2 aku dah give up & mls sbb mcm susah je nak guna acuan tolak dgn jari tu huhu.
Aku guna semua acuan yg meeza bwk so rupa tart aku xtentu arah la bak kata cekgu.
Ada besar, ada kecik heh.
 gigih press acuan besi laks

Lps lama duk press2 xjadik, maka aku duk kepal2 je tart dulu bnyak2,
tp kena mrh kat cikgu meeza plaks huhu terima la hakikat anak muridmu ini cpt give up hihi.

mari menggulung spt tenggiling
Tp bila nk dkt2 last tu, semakin mahir dah aa guna acuan which is yg awl2nya tu,
tekan2 xjadi.. tekan2 putus, tekan2 tak kuar.

 Tart ku sebelom di 'oven' kan

Aku amik paste strawberry huzz skit, sj nak try.
Sebbaik cikgu meeza bwk 2oven maka cpt lah sket siapnya hehe.
Tukang rasa ialah si amy & huzz la sbb dia xpose. 
Katanya tart aku lembut & tart ezza rangup.. so u choose either suka yg lembut or rangup but i like both (yg penting blh rasa nenas hihi).. oh tart strawberry pon sedap jgk!

Majlis berbuka pose gotong royong

Lps siap tart, aku terus pengsan manakala yg lain dgn gigihnya sambung buat blueberry cheese tart plak.. xpelah, tido lg sedap haha.
Lps asar aku sambung wat cakelat & mlm nya berbuka beramai2 di umah mereka :D

Panjang umur belajar masak lg!

4 comments:

Emy said...

wei gebu2 tart ko.. terjojol2 kuar jem tart tuh.. tahniah mak ucapkan!

shuweet said...

weih, aku lapo tengk tart mu ni..nak sket...

saya_arief said...

post kan ke saya_arief juga ye..
;p

deidaa said...

emy- nampak je gebu.. aku wat kecik2 kiut je tuh.. kwn aku yg buat besor2 :P

mimie- ahehehe kalo sempat aku bg.. eh bila nak amik pepium nih?

arief- pos?
hancus la jwb nya haha.