Monday, 9 February 2009

Keretaku Kena Pecah!

Keretaku Kena Pecah!


TARIKH: 9/2 [ISNIN]
VENUE: OPEN PARKING APARTMENT AKU
WAKTU KEJADIAN: NTAH LA AKU!
TP AKU BLK MLM 8/2 TU KUL 10PM & 2PG BARU AKU TEDO TP ALARM TAK MUNYIK LAA!


Aku nak kuar brekpes dgn mak aku kul 9.30pg.

Tetiba aku tgk keta aku lain mcm je & tup2 tgk cermin sisi belah kanan kena pecah.
Berselerak ah dlm keta!
MP3 player ilang.. uwaa gila mahal tu woiii!
Mula2 aku ingt duit ilang tp mak aku kata ada je duit RM20 tu.. sebbaik!


Seat driver tu matpit baringkan.. cehsss!

Blank aku xtau nak wat ape!
Mak aku asyik duk tnya "abistu xblh gerak la ni?"
Bkn masalah xleh gerak ke ape.. masalahnya aku blank!
Aku sms ezza, ankel7, juddin & bangbil.. huhu!
Ezza kata nak turun tgk [bgn awl gile], ankel7 suruh report polis, juddin tnya awat simpan duit dlm keta [mimpi apa hang bgn awl ni?],
abe xbls-- tedo lg le tu.. eheheh! But still blank!


Sesambil tggu ezza turun tuh, kemas brg yg berselerak spt gambo di atas & aku melilau kat tepi2 bangunan tu. Cilanattttt.. matpit tu campak kotak suis on off tingkap aku tuh.
Seb baik jumpa.. kalo x? Huhhh!

Nasib baik dia xamik bola boling yg aku sayam ni even 2nd hand punye.
Once dah jd brg aku.. aku spesis sentimental value hoo!
Bley gi jual apeeee equipment boling ni? Seb baik matpit tu bodoh.. geheheh!
Kalo x.. kena guna bola 9 aku yg dolu2 tu.

Gini la kaedahnya... wayar jam pon dipotongnya.. takdak gheja ke? Maggot!

Si ezza suroh report polis.. kat balai polis dang wangi.
Memula tu makcik ezza kata dpn DBKL kg bharu..
kompiyus la jgk aku setahu aku dpn DBKL xde balai polis.. heh!
ooo rupa2nya dpn tu skit!
Maka menemanlah si ezza ke balai polis.

Bley tak dlm report tu, polis tulis "kehilangan radio".
Oh hello hello hello.. MP3 aku tu mahal okesss? Bkn cikai2 punya rege.. huh!
Lps report, polis tu suh gi IPD Sentul lak jumpa Srjn Afendi.. lol!


Sedih tgk tingkap cermin aku ni!

Mencabar le jgk sbb xexpert area sentul tp redah je, duk u-turn 2x sbb kompiyus jln.
Aku plak disoal siasat.. xtakot la sbb bkn slh aku.. eheh!
Masa dlm bilik sarjan tu.. ada la 2org ni [laki & pmpuan peknen]
cari sarjan mana ntah... katanya kes laki dia kena tangkap sbb ada senjata api. Huih.
Polis tu cite kat aku, kalo sabit kesalahan.. jail 20thn.. pergh
so doksah la wat jenayah wehss... idup le secara normal!


Last polis tuh tangkap gambo keta aku.. & katanya kalo ada apa2 dia call aku.
Ah xyah la.. aku tau mmg tak kan ada apa2 hasil nye.. gehehehe!

Sedih la jgk sbb nak kena ganti cermin & mp3 aku tuh.
Duit la semua2 nya tu.. ades!
Dah le hp aku pon bley sms je skang [aku dgr org ckp tp org xdgr org ckp],
ada sape2 nak bg nokia baru kat aku tak? hehehe!

Adios!

5 comments:

Y@ZeD@ said...

oooooowhhh, patut r kt ym siang td, status ko tkmo diganggu..sib baik aku byk keje wei, so tkleh gak nk mengaco mu..!

weii, siyes, aku tul2 simpati ngn apa yg belaku pd ko..!! nihh mungkin d way dorang welcome ko ke kwsn kejiranan baru..! tp, bak kata yazed, myB jugak dorg dh aim MP3 ko bilamana ko pasang menderum2 bunyinyerr..!

possibility utk dpt balik brg2 ko tuhh adalah mustahil kann, so better la ko ganti dulu cermin yg pecah n kalau boley, pasang ler alarm yg lebih canggih lagik dr yg lama.. mcm keta kancil aku dulu, aku pun pasang alarm yg mahal skit, ribu riban abis tp tkpe, insyallah selamat...org len nk start enjin pun tkleh klu tktau camne caranye okk apatah lg nk bukak pintu..!

erkk,leh claim kt insurans co. tak?? try ler.. sb aku rasa mesti mahal weiiii nk pasang cermin n ganti balik mende2 yg ilang tuhh..!

marilah kita sama2 berdoa, agar matpit2 yg buat keje tuhh insaf n kembali ke jln yg benar.. AMINNN..

ezza erisa said...

hehehhe...
bersabarlah menghadapi dugaan.ayat 'nasib baik tak...' 'mujur tak...' merupakan salah satu ayat menunjukkan diri kita bersyukur..
apapun aku masih rasa report polis adalah sesuatu yang perlu dibuat even chances to getback the things are very slim...memang tak dapat..tapi at least kita inform enforcement yang ada jenayah berlaku di sekeliling kita...kalau semua org buat senyap...pihak berkuasa pun tatau..depa pun bagi laporan kat orang atas cakap ooo kes jenayah berkurangan dah..bla bla bla..PM pun sedap announce malaysia sangat selamat.. :D

dan satu lagi contoh....ada 200 kete sebelum kete mung kena pecah, semua fikiran takyah reportlah bukan dapat barang..lepas tu....nak dijadikan cerita...satu hari dia ditangkap masa tengah pecah cermin kete org....sebab takde org report kes pecah dan curi...itu dikira kes pertama dia...so dia akan terlepas dgn mudah....pasal kira kesalahan pertama even though ada 200 kete before that yg dia pecah dan curi...

sekian terima kasih...:)

deidaa said...

-mekde- ahahah sj wat status gitu sbb nya bertalu2 yg msg tnya.. sorg 2 bleh aku layan tp bila ramai tnya soklan sama.. aku naik bosan gak.. ekekeke!

Aku penah stay apartment ni dulu 2tahun.. then aku blah tempat lain 1tahun then aku dtg sini blk :p
Xsangka la jd camni sbb nya aku mmg slalu careless.. tertinggal purse dlm keta lah, lupa lock keta lah hape lah!

Ades aku xmampu le nak pasang ribu raban alarm tu,
kalo 2 3ratuih bley la lg.. huhu!

Aku xclaim ah.
aku mintak tlg kwn cari cermin kat 1/2 cut.. dpt le rega RM20.. remeh le duk main claim2 ni.

Semoga matpit itu mati dilenyek ketika menhisap dadehhh! X(



-mokcik erisa- haa ye la aku terima pakai ayat2 mu tu.
cumanya nak wat report mcm smlm tu sgt la remeh.. menyusahkan kita ajork.
mmg "un" function btol balai poles kat umah kita tu. Mkn gaji buta ajork poles2nya.. huh!

Diana Sulaiman said...

ler.. ishh camne leh gitu ni deida.. pasni jgn letak ape2 brg yang leh nampak dlm kete.. org2 ni bukan leh tgk beg ke hape ke.. abis dia bedal gak.. beg telekung pon nak dibedalnye.. (mcm kes mak akak...)

pasni sume kena masuk dlm bonet.. bahaya la deida..

deidaa said...

-kak diana- tu la.. sy tak expect pon acceli.
Sbb park keta tu kat tempat yg org blh nampak.
Xsangka plak kat tempat org lalu pon dia bley wat keje.. ampeshhhh!

Aaa?
Kain telekung pon amik?
Biar betik?
Terdesak sgt la tu... huhhh!