Sunday, 26 December 2010

Gua Batu a.k.a Batu Caves

Entry delay sbb kemalasan nak update haha.

4/12/2010 (Sabtu).
Batu Caves, Selangor


Selama 8thn duk KL, ni 1st time aku jejak batu caves.
Setelah sekian lama x beraktiviti lasak, aku terima ajakan ini.

Bagus la sbb semua tidak lambat.. semua all time!
Ni baru janji jepon!
B4 mendaki, brekpes dulu kat kedai TU DOK KO kat tmn samudera gombak.
(tempat aku blajo keta dulu).
Kedai kelate at all.  Ada laksam, nasi dagang, nasi kerabu, mee sup, nasi belauk, roti canai bla bla apa lg ntah aku lupa.  Aku mkn laksam sbb kempunan, lama xmkn.
Donut pon ado tp control manis la woiiii hahha!

Total gi 4kereta (10org) tp insiden tayar keta cik ezza bocor lah pulak, hinfss3.
Then smpai sana xsure entrance mana, kena la u-turn balik.

 Time smpai xramai lg.  Snap gambo skit2 then terus mendaki 272 anak tangga mulai 9.05am dan smpai atas xsmpai 10min kendian.
Aku agak gayat sbb aku mmg takot tinggi, siap berpegang2 kat tangga tu lg.
Pegang kat tangga pon ada haha.  

Smpai atas tu ada la org jual souvenir lah, apa2 yg berkait dgn buddhist dorg la.
Kuil pon ada jgk kat atas tu.. masa tu depa tgh smayang so xkacau la.. just nak tgk apa ada je atas tu.

 Si monyet2 pon bnyak gile..  aku cuak gak sbb ada monyet tu rampas makanan bdk kecik tu huhu.
Tp aku gigihkan lg naik 1stage lg kat atas tu.
Ada lg kat belakang nun tp xberani la gi.... xtau ada apa.

 Chantek sebenornya view dlm cage ni.. seriously!
Kalo jg betol2.. lg la chanteks.

Lyn tgk beruk mat yeh jap yg lepak2 kat batu2 tu pastu turun le, nak lepak lama mcm xde motif pulak.
Tp si huzz & miza wat 2nd round turun & naik tp aku dh tak kose.. aku gayat tinggi so aku mls menyahut cabaran :P
(pelik kan.. dh la suke trekking, daki bukit, gunung bagai tp still gayat.. sengals!)

 Masa turun tu makin ramai la org yg dtg.. specially tourist.
Dtg dgn bas persiaran.
 Then lepak2 amik gambo kat bwh jap, then terus blk ah.

 Kiranya ni la aktiviti lasak yg paling kejap aku buat hahaha kagum la plak.
Bajet lama naik tangga tp xsangka jap lak.
Blh training utk KL Towerthon 2011 ni nnti :D




So balik dgn jayanya :P


4 comments:

aiDieNa said...

Aku dok lalu pimai² depan patung besar tu.. tak pernah pon sampai lagie.. tingin jugak kan nak panjat tangga tinggi tu..

deidaa said...

tak tinggi la kak pah.
Mula2 aku pk gak.. tinggi niiii,
tp bila dh daki.. lahaiii.. mcm ko panjat dr tingkat 1 ke tingkat 15 camtu je la kekekeke.
Tp still semput hoho.

comey_lote said...

bestnyaaaaa aku x penah sampai tempat nih..huhu
best kan wat aktibiti camnih

deidaa said...

ida- best sbb pelluh.. mencabar utk aku yg gayat tinggi.. sapo2 dok gayat meme dok mencabar la haha.

Mu blk mesia mari singgoh.. aku bwk gi :P