Tuesday, 28 December 2010

Ayam Penyet Pertamaku!

Haaa maksud aku.. bkn la 1st yg aku masak,
tp 1st time aku mkn setelah dgr ckp2 org psl ayam penyet ni.
Teringin gak aku pong!

Ayam Penyet

Sian aku kan.. org duk heboh2 lama dh psl ayam penyat tp aku baru nak try.
Ok ah, better than nothing :D

Jnji dgn gepren aku (fishah), lps lyn Tron 3D (bg aku tak best.. sorry ek.. aku siap tertido2 lg).. lunch kat Ayam Penyet @ Wangsa Walk & dia setuju.
Maka 1st time masuk.. order je ayam penyet.  Aku ingt pesan huzz.. "ayam penyet tu kering xde kuah.. ada cili yg pedas je so kalo nak berkuah, order sup @ sayur"  so aku order la soto ayam.

Sup soto yg superb!
Lps order.. try mkn.. emuahhhh!  Seriously sedap specially sup soto nya itu!
Superb ah!  Tp cili dlm ayam penyet tu ya hampun... mcm nak tercekik je aku kepedasan,
dah la time tu air xsmpai2 lg lol!

Ayuh makan!
Oh ye, nasik kena order asing2 ye sbb "bkn dlm 1 pakej dgn ayam penyet"  hee!
Masa mkn.. dpt miscall dr huzz.. ek ehhh.. dia ada di sana jugekkkk hahah!

For two!
Adik dia yg kepingin mkn ayam penyet ni.. sanggup dtg dr balakong nun.. gud gud :P
Ok, bg aku sedap la.. tp tatau aa bg org lain.
Ayam penyet ni adalah masakan dari Jawa :-)
(mak aku dtg, nak bwk dia plaks.. dia kepingin gak)

Selama aku gi Alpha Angle ni, xpenah aku perasankan toiletnya.. biasa tulis LADIES / GENTS tp yg ni tulis WINTER hahaha baguih betui!  (aku kejakunan sbb xpenah tgk di situ.. sori) :P
Lps round w.walk, gigih ke Alpha Angle plak survey thermal wear a.k.a long john kat Winter Time.
Bapakkkk mahal kalo utk winter!  Tp yg autmn murah skit tp still nak cecah RM100.
Xkuasa.. nak pakai 6hari je!  So xbeli.

Just beli travel iron kat Alpa Angle gak.. kiut kan?  Sama panjang dgn hp aku je.
Senang bwk ke mana2 hehe!
Ko adaaaa?  Xde kan?  haha!

Sekian hari jln2 saya!

Weekend berikutnya nak duk umah je kot (waaa nak bajet aaa.. nak pi india / beijing bagai.. xperlu membazir.. biar ah jd katak bwh meja pon buat beberapa bulan ni hihi).

5 comments:

whooz said...

kalau kat restoren Ayam Penyet Ria (kedai yg aku kata kat luar Wangsawalk tu), kat situ ada set dengan sup dan meatball la apa la macam2 lah. tapi sambal dia tak pedas sgt.aku boleh habiskan.

memang style dia air lambat sampai kot. kat sunway pun gitu gak. nakbagi kita "feel" pedas tu kot :D

Kehelan said...

tak pernah lg makan ayam penyet

deidaa said...

huzz- haah xyah bg feel2.. kang aku debik dorg dulu sbb xtahan pedas haha... sebbaik ada sup blh gak ilangkan pedas aku :P

Next time aku try ayam penyet ria plaks.. so mana lg best.. AP AP @ AP Ria?

kay- maka, cubalah AP :D

comey_lote said...

mahalnya ayam penyet... 1/2 ayam ko?kalau 1/2 ok la...
peliknya air lambat sampai...bekan selalunya air la cpt sekali sampai?ke mmg tpt kito air sampai lambat?ke tempat ni jah?aku x igt doh hahaha

deidaa said...

ida- mu ingt ni nandos ko ayam 1/2?
Aku raso ni 1/20 ayam jah kot whahah.
Skalo2 aku mkn kat kedai, aku meme tak order air.. tp aritu mujo la aku order air.. kalo dok tercekik kepedasan aku haha.