Thursday, 17 July 2008

Tazkirah @ TGV KLCC?!


Date: 12 July 2008 [Saturday]
Venue: Lobby TGV KLCC

Time tu aku alone, baru lps beli tix.
So aku berdiri sebalik dinding utk kemas segala duit2 balance & tix tu.
Dah la time tu kelam kabut sbb dah nak dkt 1.10pm
tp k.mie xsmpai2 lg!
Suddenly ada sorg bdk laki ni tetiba dtg "eh, terkejut sy.. ada org kat sebelah tiang ni"
Bla bla bla lg dia ckp tp aku xconcentrate sbb aku sibuk2 nak call k.mi ni.
Aku ingtkan bdk laki tu btol2 terkejut rupa2nya ada udang di sebalik beg!

Laki: Kak, sy nak amik masa akak sekejap ni!
Aku: aaaaa? [ah sudah, apa lak ni?]
Laki: Akak sorg ke? Eh sy ni tnya plak.. dah xde org sebelah akak, mesti la sorg.. sori soklan bodoh
Aku: ye tau xpe!
Laki: Akak nak tgk wyg ke? Takkan sorg2?
Aku: Ye la bihtu dtg sini nak wat pe lg? Tgh tggu kwn!
Laki: Sy nak tnya sikit blh?
Aku: Apa?
Laki: Tp soklan sensitip la.. akak jwb dgn jujur eh?
Aku: Apa lak nih? [dlm ati aku mamat ni nak tnya pe.. curious dah!]
Laki: Psl AGAMA.. agak2 sensitif x?
Aku: Sgt2 sensitip laaaa!
Laki: Ok.. pd pendapat akak, sesuai x kalo sy nak berdakwah kat tempat mcm ni? Org blh terima x?
Aku: Xsesuai! Nak kena maki try le!
Laki: Bkn pe kak.. contoh akak skang.. dtg tgk wyg pakai mcm akak skang ni.. majority Islam yg tgk wyg skang ni tp tgk pakaian.. ada yg teruk ada yg ok, xkan nak pakai jubah lak tgk wyg kan? Ada yg dtg dgn kapel xkawen lg tp peluk2.. Agak2 dorg ni Islam x? Sy pon pakai mcm ni santai2 jgk.. tp xnampak mcm org nak berdakwah kan?
Aku: Apa lak xslh pon pakai jubah! [bengkak siot, baju aku tu.. AGAKKK .. ntah bg aku besa je.. seksi kut celah mana pom aku dok tahu!]
Laki: Ye xslh tp xsesuai.. akak xjwb lg soklan sy!
Aku: blh je, asal jgn xde baju! Soklan pe lak? [aku maroh ni]
Laki: Akak nih xsabar2 nak tgk wyg la ni.. soklan sy-- dorg ni Islam je ke tp tak ikut cara Islam? Mmg melayu mcm tu la!
Aku: Depend la pd dorg [aku dah hangen ni, sore dah naik!]
Laki: Ok akak mcm dah mrh.. camni la kak.. sy tunjuk buku ni [tajuk MENUJU AKHIRAT XSLH AKU]
Aku: Xpe ah, xnak beli pom
Laki: Eh kak.. sy bkn suruh beli.. sy nak bg sedekah ni.. supaya akak blh baca cara2 idup Islam yg betul
Aku: Xpe aaa.. sibuk ah nak call kwn ni!
Laki: Erm akak ni sy nak bg free pun xnak! Agak2 sy dakwah kat org lain, org lain nak x?
Aku: Ntahhhh la!
Laki: Erm ok la kak time kasih lyn sy.. akak masih blh senyum2 lg ni
Aku: Ye!

Argh tidakkkkk.. aku senyum tp ati bengkak siot!
Nak berdakwah pi tempat lain le!
bkn xleh.. tp blh menaikkan darah aku je!
Sensitip ah psl2 AGAMA nih!
Xbuleh nak judge org2 melayu yg tgk wyg tu sikap / iman nye cemana!

Berbirat le sekejap mukaku dia tegur cara aku pakai.
haaa suke ati aku le nak pakai cemana pom.
Stranger xyah aa tegur2 cara aku pakai cemane!
[walau ku tau pakaian aku tu SGT SLH & nampak aurat],
style aku dr dulu mmg camtuh pom!
Kwn2 nak tegur, aku xde hal.. masalahnya ialah perfect stranger tu.. dush!


Aiyoo aku rasa sak gile time tu.. isk!

Masa lps beli air, aku tggu k.mie skali lg kat situ,
again bdk laki tu dgn tetiba je takde angin takde ribut,
dialalu dpn aku dia ckp "eh ada org kat sini.. terkejut sy"...
then aku realized yg dia dah wat TERKEJUT2 td dgn aku b4 tu,
so dia blah! Ele nak cari cara nak tazkirah org le tu!
berlambak lg org kat situ! Isk!

Argh apekah?!!!

6 comments:

Emy said...

mcm bodoh2 alam jek budak yg nk berdakwah ngn ko tuh.. tp elok ko jgn layan, bukan bole percaya org zaman skg nie.. ntah2 mcm baik, mana tau dia dh jampi buku tuh.. tetiba ko ikut jek dia balik.. harus la ko minum air mandi tok guru dia nti,.. heheheheh,,, td aku dgr berita ada ajaran sesat, pengikut kene minuma air mandi tok guru dia.. hish... harap dijauhi perkara tu dr family & kawan2 aku... amin...

ezza erisa said...

pesal aku tgk semua karekter je...takleh baca apa pun..ubah tulisan pehlis

Anonymous said...

nak berdakwah pun kena marah
dia kira ada kesedaran la juga
patut ucap tq kat dia pasal dia
cuba nak buat gak sessi sessi dakwah ini.
dakwah mana kira tempat.
Dah memang ramai orang skrg lalai,
kira bersyukur ada lagi yang perangai baik macam ni,
hari-hari minggu turun KLCC tujuan berdakwah
sejuk perut mak dia mengandung.

deidaa said...

-emy- tu la lps ko ckp baru aku terfikir jgk sbb bdk tu wearing all black.. dari kasut, jeans, tshirt & beg!
Curious lg jgk aku kan? Huhu!
Yg aku pasan dia mmg berlegar2 kat situ lama. Why not dia tak gi mesjid KLCC je solat zuhur.. dah hampir waktu zuhur tu.. huhu!
Aku imagine gak dia dtg tazkirah time boling.. "akak2 & abg2.. jgn sep2 tgn".. isk2!


-erisa- aku edit doh.. dok perasan aku buh font bunga2.. huhu!


-anon- blh terima teguran tp tgk tempat la! Nape xgi nite club je utk tazkirah?

puan.cokolat said...

deidaa..
maybe dia ingat deida nak tgk wayang dgn bopren kot?
kata kat dia kalo nak tazkirahpun p lah cari kapel2 yang tgh berpeluk sakan tu...
ni tgh berdiri sowang2.. dok wat apapun... nak try??
pakaian awak?
ada nampak sampai lurah dada or pangkal montot ke?
apa kene dgn mamat itu ya????

deidaa said...

Ahehehe tgk dgn bf?
silap besar!
Tgk dgn gf ada la.. akekeke!

Tu lah dia.. ntah
org zaman skang mcm2!
Maybe kita tak sekapal dgn dia,
sbb tu kita kondem dia kut? huhu!