Thursday, 26 July 2007

Handphone

Ada x antara korang yg xgune hp skang?

Aku rasa majority semua dah ada hp dari kekanak skolah smpai la ke mak nenek.. ada hp!

Dulu2 kalo sape pakai hp dikira mcm anak2 org kaya & mmg mampu la! Tp skang hp a.k.a cellphone dah dikira sbg 1brg keperluan [bkn kehendak lg dah].

Aku start pakai hp pon masa umur 20 if i'm not mistaken. Dat time masa part 3 or 4 @ UiTM. B4 gune hp tu punya la susah nak queue up kat public phone memandangkan dat time tak ramai lg yg using hp.. ada jgk yg sanggup potong queue.. bg aku, aku mmg xbermurah ati le nak bg even dia urgent ke ape ke.. aku dah penat2 tunggu sejam lebih.. bnyak cantik muka dia urgent.. hehe!

So dgn muka kesiannya bila blk kg, aku ckp aa ada kwn2 aku gune hp.. senang aa xyah queue & tggu lama2. So dgn baik atinya my parents belikan aku hp. That time mmg mahal gilosh la hp! K ni antara hp2 yg penah aku gune:

1. Nokia 5110 [2000-2002]- tak silap aku harganya time tu RM750.. beli dgn prepaid celcom. That time mmg xde lg perkhidmatan sms ke other telco.. jus utk celcom je blh. Mmg besar gedebak la hp ni. Tahan aa.. jatuh dari katil 2tingkat pon.. blh jln lg.. hehe! Xrasa bangga pon time tu even tak ramai lg studen gune hp. & u know whut? This hp is still exist till now & using by my little cousin yg year 6 tu.. hahahaa!



2. Nokia 3210 [2002-2004]
-Time tu mmg glamer aa nokia 3210 ni, masing2 berebut nak beli.. hehe! Aku mintak nak belikan dgn mak aku sbb reason aku ialah bateri nokia 5110 tu dah kong [padahal blh je tukar new battery]. So belilah kat Sg. Wang dgn harga RM420. Sukenye lah guna hp ni. Aku suke tukar2 casingnya.. hehe! & that time jgk glamer dgn nokia butterfly tp aku xsuke sgt sbb kecik bebenor.. susah nau nak taip sms! Nokia 3210 aku ni still wujud! Kazen aku yg blaja kolej kat jelebu tu gune.. hehe!



3. Nokia 2110 [2004]




-Aku tak ingt la beli dgn harga berapa.. rasanya RM300++ kut kat Pertama Complex. Yg ni la paling kejap... sbb aku tak suke.. nape aku tak suke? Ntah la.. maybe bila org call aku.. org tak dgr aku ckp so aku decide jual kat makcik aku. Dan2 je bila makcik aku gune.. mmg tak penah rosak apa2.. geram btol.. tak rasi dgn aku kut.. hehehe! Casing aku kaler biru muda & putih. Makcik aku gune smpai skang.. tahan betol nokia ni ek?


4. Nokia 3660 [2004-2005]

-K aku berkenan pulak dgn nokia 3660. Aku beli 2nd hand je pon dgn kwn aku.. rega RM720 tak silapnya. Masa tu mmg glamer dgn model ni that time. Suke je aku snap pict la, rakam la itu la ini la, tukar casing la, tukar ringtone la.. hehehe! Mmg aku suke dgn hp ni till now. Tp biasala aku suke tukar2 hp. So aku decide jual hp ni kat kazen aku yg blaja kat kolej tu melaka guna plak. Aku still syg hp ni.. sbb feature nya senang nak gune!


5. Nokia 6030 [2005- till now]
-Ahehehe this is my recent cellphone! Aku beli kat Kafor W.Maju RM400 pd akhir tahun 2005. Dia nak jual RM450 sebenornya tp aku wat muka kesian so cina tu bg RM400... lg pon aku mintak casing kaler silver tp dah abis stock.. Tinggal tu je satu2nya stock yg dia ada + ada calar sikit je. [alah, xnampak sgt pon calar tu.. tp aku teliti btol2.. apek tu rasa mcm bersalah.. tu dia bg murah skit.. kuang2!]. & i'm still using this hp. Tak kesah la org nak ckp aku gune hp murah ke ape ke.. yg penting aku suke even tak de camera, xde 'gigi biru', infrared ke mende2 ntah tu.. aku xtau la! Smpai skang aku tak penah tukar casing.. cun lg pon! Yg ni pon rasanya dah beratus2 kali jatuh.. tahan agik.. ekekeke! Aku suke sbb ada radio. Sometimes my fren tnya apa ada dlm tu.. aku ckp "ntah" sbb aku tak pedulik sgt.. yg penting aku bley sms/calling2 & dgr radio. Ringtones pon aku donlod sekali je pd 7.2.2006 lagu STICKWIF U [PUSSYCAT DOLLS] & aku tak tuka2 smpai skang sbb aku xminat.. asal dgr udah.. hehe! Aku xrasa nak jual lg wat masa skang! Yg ni aku gune dgn celcom.

6. Nokia 2600 [2006 till now]


-Yg ni aku beli Disember 2006. Sj beli 1 lg sbb aku nak guna 2nombor iaitu maxis. Mana tahan kalo guna celcom tp bila anto ke maxis.. sebulan rasanya dkt RM150 topup aku gune. Bila dah guna 2no.ni.. decrease la skit topup aku.. hehe! Aku beli kat Pertama Complex gak. Aku rasa cina tu tipuk aku la.. aku beli RM480.... ciskek. Aku rasa kalo aku survey btol2 time tu.. mesti dpt dlm RM350 je kut.. cis! Xpe lah, nak wat cemana.. pdn muka aku.. huhu! Casing aku kaler biru [gambar di atas, contoh model shj!]. Mmg silap aku la this time.. keypad keras nak mati ++ xleh set GMT. Susah aku nak cek exactly time org sms or call aku.. gila btol la! Dah puas aku set.. semua tak jd.. cis nyusahkan aku ajo! Tp aku gune jgk aaa.. takkan aku nak jual lak.. hehehe! Tp yg bagusnya model ni ialah.. blh simpan smpai 500 sms.. hehe! Ni model basic gak aa.. no cam, no "gigibiru', no infrared, no radio! Ringtones pon aku guna yg ada dlm tu je. Hantam sj lah. Tp aku mmg nak jual kut nih.. samada nak jual kat ofismet aku.. aku offer RM120 @ jual aje le kazen aku.. muehehe! Aku ada berminat dgn 1lg nokia.. jeng jeng jeng!

Segala2nya aku suke nokia shj! Hp lain mmg aku terkial2 kalu gune!

As for me.. aku tak pentingkan sgt hp memahal smpai rega reriban tu. Nak ckp sbb tak mampu tu 1hal.. tp kalo aku beli pon.. aku tak reti lah nak guna! Yg paling canggih tu pon nokia 3660 tu je la! Tu pon jarang aku gune function2 yg ada. Then aritu ofismet adjuz apa ntah kat nokia 2610 aku tu.. till now aku tak tukar2 ke asal.. sbb apa? Sbb aku mls nak godek2 & aku tak reti.. mls aku nak baca! MMS pon aku reti nak guan.. kuang kuang kuang.. bodoh kan aku? Huhu!

Kesahku yg suke2 tukar hp! :D

4 comments:

aria ayumi said...

huhu manyak nye nset die... kite msh gune yg cikai nye nset agi... dh nazak pun.. tp, maleh nak tukar... huhu

deidaa said...

Eehehehe org gile hp murah mcm ni le.. dkt2 ry ni maybe tukar lg kut.. huhu!

紅燒魚takesi said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚

Anonymous said...

Aber argumentiere ich, dass entweder Match-Methode, schmuck thomas sabo die Partner sollten die Integration zwischen kulturellen thomas sabo glaube liebe hoffnung Ressourcen zu betonen, nach dem Markt und ihre jeweiligen Vorteile, entwickelte eine bestimmte thomas sabo shop geografische Gebiete oder Kundengruppen, den Vorteil der thomas sabo charm Kulturphilosophie andpandora Schmuck psychologischen Vorteil des Geistes angebote thomas sabo der Pandora Unternehmen Kultur. Regionale Kultur, der nationalen Kultur anhänger thomas sabo und der westlichen Kultur, die Kombination der traditionellen schmuck thomas sabo ketten Kultur, mit der modernen klassischen Kultur, thomas sabo schmuck Unternehmenskultur, kulturellen Bereich, etc., thomas sabo ohrringe abschattende Kombination aus neuen Kapazitäten und Pandora braeletproduct thomas sabo schmuck günstig Entwicklung kombiniert.